Potočari: Dočekani učesnici „Marša mira 2018“

Marš mira 2018U okviru obilježavanja 11. jula, danas su u Memorijalnom centru Potočari dočekani učesnici Ultra-maratona Vukovar – Srebrenica, učesnici Moto-maratona, učesnici Biciklističkog maratona Goražde-Srebrenica. Veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta dočekao je i učesnike Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, te učesnike Marša mira 2018 Nezuk-Potočari. A ove godine u Maršu mira učestvovalo je više od 6.000 ljudi.

Negdje oko podneva u Memorijalni centar Potočari pristigla je prva grupa – učesnici Ultramaratona Vukovar-Srebrenica. Ovo je sedma godina da Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizuje ovakav ultramaraton.

„Trčimo za sve stradale na ovim prostorima, pokušavamo poslati jednu ideju mira, budućeg života za mlade naraštaje. U petak smo počeli u 9 ujutru sa Ovčare, prvo noćenje imali smo u Vinkovcima, drugo u Brčkom, Janja, sinoć Zvornik, danas evo Srebrenica, sutra smo na komemoraciji i vraćamo se za Zagreb“, rekao je Ekrem Bećirović, vođa Ultramaratona Vukovar-Srebrenica.

Ultramraton je započelo pet učesnika, ostali su se usput pridružili, da bi u Potočare stiglo njih osam.

„Ovo je peti put da dolazim u Potočare, svaki put me dočekuju iste emocije i nosimo istu poruku, poruku mira, tolerancije i jednakosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata, da se ovo nikad ne ponovi“, rekao je Dražen Čučuć.

„Ja sam se pridružila ovoj grupi u Zvorniku, trčala sam s njima prvi dan iz Vukovara isto. Znači, ja sam dva dana, oni su pet. Ovo je maraton mira, jedna je poruka – da odamo počast svim žrtvama bez obzira na nacionalnost“, kazalaMarš mira 2018 je Nermina Bakalović.

Nakon ultramaratonaca, stigli su i učesnici „Marša mira 2018“, koji su prije tri dana krenuli iz Nezuka na put dug 100 kilometara. I ove godine su put Potočara krenuli iz različitih mjesta širom BiH i svijeta.

„Osjećaj je jako lijep i drago mi je što sam i ove godine učestvovala“, izjavila je Merisa Begić iz Tuzle.

„Prvi put sam u Srebrenici, u Memorijalnom centru i stvarno poseban je osjećaj doći ovdje, preći ovim putem“, rekao je Bakir Đulić iz Lukavca.

Enes Karagaj ima 71 godinu. U Maršu mira učestvuje od samog početka.

„Teško je sve ono što smo preživjeli u putu, mi smo išli u organizaciji, nama je bilo dobro, ali sam se svaki čas pitao kako je bilo onima koji su išli ’95. godine i to što su doživljavali. Jednom riječju, svijet je zatajio i nek mu je na sramotu“, rekao je Karagaj.

Nakon učesnika Marša mira, u Potočare su stigli i biciklisti i motoristi, i oni iz svih dijelova BiH. Pa iako im vrijeme ove godine nije išlo na ruku, želja da iskažu poštovanje prema srebreničkim žrtvama bila je jača od svega.