Postignut dogovor o formiranju skupštinske većine u Srebrenici!

skupstinska_salaKonstitutivna sjednica SO Srebrenica zakazana je za četvrtak. Novoizabrani odbornici bi, kako je predviđeno, trebalo da razriješe dužnosti dosadašnje opštinske funkcionere i načelnike odjeljenja i da njihovo mjesto imenuju nove. Jedna od bitnih odluka bi trebalo biti i izbor novog zamjenika načelnika opštine Srebrenica. Ipak, ono što građane Srebrenice najvjerovatnije najviše zanima je formiranje skupštinske većine.

Srpske stranke u Srebrenici definitivno imaju dovoljno odbornika da samostalno formiraju većinu, ali tokom predizborne kampanje i nakon objavljivanja zvaničnih izbornih rezultata, često smo mogli čuti kako će nova vlast u Srebrenici biti multietnička i kako će se sve odluke donositi konsenzusom. Raskol u Stranci demokratske akcije koji izlazi na vidjelo ovih dana samo otvara nova pitanja.

Prema saznanjima do kojih smo došli, dogovor o formiranju skupštinske većine je već postignut. To nam je u izjavi danas potvrdio i Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS-a.

„Žalbe od strane bošnjačkih političkih partija su uticale da pregovori idu sporo, a onda se sve završilo za samo nekoliko sati. Juče je preliminarno postignut dobovor: s bošnjačke strane tu su SDA i SDP, a sa srpske SNSD, SDS, DNS i Pokret za preokret. Mi smo insistirali da u tu skpštinsku većinu uđu i preostale dvije srpske političke partije: SRS i PDP. Nisam ovim zadovoljan, jer na osnovu predizbornog dogovora sve srpske partije su trebalo jednako biti zastupljene. Međutim, SNSD to ne želi. Oni hoće što više sebi da prigrabe i eliminišu određene srpske političke partije“, rekao je Cvjetinović.

S druge strane Radomir Pavlović predsjednik OO SNSD-a kaže da je politika koju SNSD trebutno vodi u skladu sa izbornim rezultatima i trenutnim stanjem u Srebrenici.

„Momčilo Cvjetinović se pravi veliki Srbin i na taj način pokušava ojačati svoju poziciju i trenutno i u budućnosti. Prava istina je da mi uopšte nismo imali razloga da uključujemo SDS u bilo kakve priče; mi smo, jednostavno, mogli formirati većinu i bez SDS-a. Što se nije bunio kad smo razgovarali o svemu, tada mu je jedino bilo bitno da sebi osigura poziciju“, govori nam Pavlović.

S druge strane pojavljuju se priče da je „raskol“ u SDA, upravo posljedica pregovora o skupštinskoj većini. U SDA su se, po svemu sudeći, pojavile dvije struje. U prilog ovoj konstataciji govori i saopštenje koje je sinoć potpisalo pet od sedam odbornika ove strane u kojem se optužuje Hamdija Fejzić, predsjednik OO SDA Srebrenica, da radi u Srebrenici radi protiv interesa bošnjačkog naroda. Povod za saopštenje je bila smjena Alije Tabakovića i Sadika Ahmetovića iz Regionalnog odbora ove stranke. Tim povodom posjetili smo danas Aliju Tabakovića koji nam je rekao da nije dobio nikakve zvanične informacije o formiranju skupštinske većine, ali da je nezvanično, od odbornika SDP-a, saznao da je takav dogovor zaista postignut.

„Ovdje se stavlja tačka na bošnjačku izdaju Srebrenice od strane naših ljudi, nažalost. Ova petorka kojoj je narod dao legitimitet će imati svoje uslove za eventualni ulazak u skupštinsku većinu. Nažalost, aktuelni predsjednik SDA nije postavio niti jedan važan uslov koji se tiče bošnjačkog naroda u Srebrenici osim uslova da budu podijeljene funkcije njima dvojici ili trojici iz Srebrenice. Zanimljivo je i to da od četiri bošnjačka odbornika koji ulaze u skupštinsku većinu, tri ne žive u Srebrenici sa porodicama, samo jedan živi“

Nažalost, i pored svih napora da stupimo u kontakt sa Hamdijom Fejzićem, predsjednikom OO SDA u Srebrenici, kako bismo čuli i njegovu stranu priče, nismo uspjeli. Ostaje nam da sačekamo četvrtak i konstitutivnu sjednicu SO Srebrenica i da vidimo da li će ona baciti novo svjetlo na političku scenu Srebrenice.