Posjeta ministra za privredu i preduzetništvo u Vladi RS opštini Srebrenica

U posjeti opštini Srebrenica danas boravi ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske , Vjekoslav Petričević, gdje se sastao sa  rukovodstvom opštine Srebrenica, kao i direktorom firme „Economic group“ Bojanom Rankićem. Tema razgovora bila je realizacija novog projekta na području ove Opštine, otvaranje pogona za proizvodnju panela, koji bi omogućio nova radna mjesta za mještane Srebrenice.

Po uzoru na firmu „Economic group“, iz opštine Srebrenica očekuju da će se nastaviti pozitivan trend zapošljavanja mladih, otvaranjem novog pogona.

„Mi nastavljamo onu politiku od samog početka, politiku ekonomskog razvoja Srebrenice i politiku otvaranja novih radnih mjesta. S tim u vezi smo prezentovali novi projekat koji imamo za ministra privrede, tako da smo tražili i pomoć Vlade i Ministarstva u realizaciji ovog projekta. Radi se o otvaranju novog pogona, radi se o pogonu za proizvodnju panela, koji će omogućiti najmanje 30 novih radnih mjesta. Imamo primjer uspješnog poslovanja „Economic group-a“ koji je počeo sa samo 5 radnika a sada broji 60 radnika. Vjerovatno će tim kapacitetima raspolagati i ova nova fabrika i mi smo uz podršku Vlade RS, Vlade Republike Srbije i drugih donatora koji su pomagali našoj opštini otvorili i razvili neke kapacitete ali ćemo sigurno u budućnosti ići ka otvaranju ove fabrike koja će sigurno otvoriti nova radna mjesta i dati sigurnost mladima da ostanu na našim prostorima“ , rekao je načelnik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

Ministar Petričević pohvalio je rad firme „Economic group“ i izrazio nadu da će se realizacijom ovom projekta dobiti prvi pogon ove vrste na području Bosne i Herceegovine.

„Prije svega pohvalio bi ovu postojeću kompaniju gdje smo imali primjer da vidimo jedan odgovoran i savjestan posao. Opet se pokazalo da sa jednim ozbiljnim pristupom se može i u Srebrenici poslovati onako kao što je to i u drugim lokalnim zajednicama. Ministarstvo će sigurno da podrži sve ove projekte koje je načelnik predložio. Ovaj projekat je veoma značajan za Srebrenicu ali i za cjelu Republiku Srpsku sa aspekta same činjenice da bi to bila jedina fabrika za proizvodnju panela u Bosni i Hercegovini. Sam projekat ima sigurnu budućnost i perspektivu jer potrebe za takvim panelima su jako velike i sve se to uvozi, a na ovaj način bi imali našu domaću proizvodnju koja bi sa sigurnošću bila ispunjena svim ovim kapacitetima o kojima smo pričali“ , nadovezao se ministar za privredu i preduzetništvo u Vladi RS, Vjekoslav Petričević.

Vlanik firme „Economic-group“, Bojan Rankić istakao je da je od izuzetnog značaja da se ova ideja sprovede u djelo i omogući dodatno proširivanje radnih kapaciteta.

„Već duže vrijeme u planu je pokretanje jedne nove proizvodnje, tačnije proizvodnje termoizolacionih panela koji uglavnom sačinjavaju oko 35%  našeg prozvoda. To su paneli koji se koriste i za krovove i za zidove. Pokušavamo da uz pomoć Vlade RS I Ministartstva privrede, zajedno sa Opštinom Srebrenica, postignemo taj neki dogovor, pokrenuli proizvodnju i proširili broj zaposlenih za nekih 30 mjesta, za početak“ , kazao je Rankić.

Otvaranjem proizvodnog pogona planirano je nakon kupovine lokacije na području ove Opštine, gdje bi pomenuti pogon bio stacioniran.

Piše S.V.