Ponovo u mjestu očevog trijumfa

Tragom očevog trijumfaDragoslav Perišić Kule, motocikista iz Aranđelovca, došao je jutros u Srebrenicu, kako bi posjetio mjesto na kojem je davne 1974. godine Živorad Žika Perišić, njegov otac, osvojio prvo mjesto u održanoj moto-trci. Dragoslav Perišić se pojavio u lokalnom kafiću, sa keramičkim peharom u ruci, kojeg je tada osvojio njegov otac, sa riječima: „Evo me u Srebrenici nakon 42 godine“ i osmijehom na licu. Prisutni Srebreničani su ga odmah prihvatili, pa je Dragoslav Perišić započeo svoju priču o tome zašto je nakon četiri decenije odlučio da dođe u Srebrenicu:

„Davne 1974. godine moj otac je uspeo da pobedi do tada nepobedivog Marina Kosića iz Rijeke i Branka Bevandu iz Opatije i još dvadesetak takmičara iz njegove klase. Tada sam imao samo jedanaest godina i svedočio sam fantastičnoj očevoj pobedi“, govori ovaj putnik namjernik.

Tragom očevog trijumfaKako je sam rekao, Srebreničani su njega i njegovog oca tada odlično dočekali. Bilo je zanimljivo slušati ovog interesantnog čovjeka, koji je, iako jedanaestogodišnjak, uspio da zapamti čak i one najsitnije detalje posjete Srebrenici. Sjećao se Perišić i gdje je tada odsjeo, prisjetio se i svake krivine te legendarne trke:

„Bio sam nizak, naravno, imao sam samo jedanaest godina i ostalo mi je u sećanju da sam posmatrao trku na jednoj krivini i da od silnih ljudi nisam mogao da vidim kako mi otac vozi, kako se bori sa Kosićem i Bevandom za prvo mesto. Kada su gledaoci shvatili da sam ja njegov sin, oni su me uzeli u naručje i sve vreme, do kraja trke, svih trideset i pet krugova, koliko se, čini mi se vozilo, su me bacali u vazduh. Ta mi je slika ostala urezana u sećanje tako da, čak i da želim, mislim da je ne bih mogao izbrisati“, objasnio je prisutnima ovaj motociklista.

Tragom očevog trijumfaKako nam je objasnio ovaj čovjek odlučio je da dođe u Srebrenicu 44 godine nakon događaja o kojima je pričao jer je osjetio jak poriv da to učini. Kaže da ga je nešto „povuklo“ da dođe na mjesto velikog očevog trijumfa, na mjesto gdje je, budući da je i sam zaljubljenik u dvotočkaše i učesnik brojnih trka i da je u karijeri osvojio 11 šampionskih titula istočne Evrope, Balkana, Jugoslavije i Srbije, prisustvovao očevom istorijskom trijumfu. Dragoslav Perišić je „priznao“ da je došao i zbog još jedne stvari:

„Ja sam došao da načelniku opštine ponudim da iduće godine, poslije toliko godina, dođem sa svojim trkačkim motociklom i da napravimo jedan promotivni krug. Ne, ne želim praviti trke, nego sećanje na neke lepe dane, na jedan fantastičan period koji pamtim dobro, iako sam bio mali. To sam čak predložio Slovencu Tomić Dragu, jer sam sledeće godine, kad su poslednji put vožene trke u Srebrenici 1975. godine, bio baš na toj krivini kada je Drago Tomić, „prikoličar“ iz Slovenije, direktno udario u zid. Kako je to bio strahovit udarac, tada sam mislio da su Drago i njegov suvozač poginuli. Međutim, oni su preživeli i Drago Tomić je rekao da bi se rado vratio u Srebrenicu i, zajedno sa mnom, odvezao počasni krug u čast tih proteklih vremena“, pričao je Kule, potomak šampiona iz Srebrenice, a oni koji su jutros imali sreću da se zateknu kada je došao i čuju ovu lijepu ispovjest, su netremice slušali.

Tragom očevog trijumfa
Kule u „akciji“

Dragoslav Perišić Kule je tokom svoje trkačke karijere doživio 52 preloma kostiju, ali to mu nikad nije predstavljalo problem. Ono za čim je ostala doživotna žal su njeg

ove kolege, koji su na moto-stazama izgubili živote. Na njegovim rukama su izdahnuli dvojica njegovih dobrih prijatelja i takmaca. Zbog svoje ljubavi prema moto-sportu, ali i poštovanja prema onima koje pamti, Kule je tačno prije mjesec dana u Aranđelovcu otvorio Muzej moto-sporta.

„Mnogi prijatelji su mi došli: iz Hrvatske, iz Slovenije, Bosne. Uglavnom, sve koje sam pozvao su došli i bilo je veoma driljivo, a došao je i taj Tomić Drago. Kada je imao taj udes u Srebrenici, imao je dvadeset godina. Ja njega nisam video sigurno četrdeset godina i ja sam njemu ispričao da se sećam tog detalja sa moto-trke u Srebrenici i predložio mu da i on dođe sa prikolicom, što je on oberučke prihvatio“, dodao je Kule.

Na rastanku sa Kuletom, on je ponovio da je Srebrenica mjesto za koje ga vežu najprijatnije uspomene iz djetinjstva i da će se sigurno još vraćati.