Položen kamen temeljac za izgradnju novog obdaništa

kamen_temeljac2Predstavnici Vlade Srbije, opštine Srebrenica i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, potpisali su ugovor i položili kamen temeljac na mjestu gdje će se nalaziti nova zgrada obdaništa u Srebrenici. Novac je obezbijedila Vlada Srbije.

Kamen temeljac su zajedno položili potpredsjednica Mihajlovićeva, načelnik Grujičić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Sezin Sinanoglu. Zajedničko postavljanje kamena tembeljca ima i simboliku zajedničkih napora na razvoju Srebrenice.

„Zato mi je drago što smo zajedno postavili kamen temeljac, da taj kamen temeljac bude zaista temelj, ne samo ovog obdaništa, negod da bude temelj naše buduće daljnje saradnje. Ne radimo mi samo obdanište. U septembru mi ćemo ponovo doći ovdje i, vjerujem, imati izgrađeno obdanište, opremljeno obdanište“, izjavila je Mihajlovićeva tokom ceremonije polaganja kamenta temeljca.

„Poznato je da je zdrav razvoj i rast u djetinjstvu temelj budućnosti i razvoja društva. Ja sam jako sretna i zadovoljna što smo ovo postigli uz podršku Vlade Republike Srbije. Uz punu saradnju opštine Srebrenicak, UNDP će nastojati raditi na ovako važnim projektima koje doprinose u budućnosti“, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Opštinsko rukovodstvo smatra da su naša djeca, ali i zajedništvo, recept u kojem se smjeru trebamo kretati u budućnosti.

„Nama treba i zajedništvo, suživot, mir, poštovanje, a ova djeca zajedno idu u obdanište; bošnjačka i srpska djeca zajedno idu i u škou i to će da nastave i u budućnosti“, rekao je i Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

kamen_temeljac1Novo obdanište nalaziće se u centru grada, imaće mnogo bolje uslove za smještaj i boravak mališana.

„Trenutni kapacitet nam nije dovoljan da bi mogli da zadovoljimo te uslove, a sa ovim vrtićem; imala sam priliku da vidim da će to zaista da izgleda fascinantno, takoreći, i da je krajnje vrijeme da Srebrenica dobije takav jedan vrtić i da naša djeca zaslužuju takvu jednu ustanovu“ , smatra Tifa Efendić, direktorica srebreničkog obdaništa.

Završetak radova na izgradnji novog obdaništa planiran je septembar tekuće godine, a ukupna vrijednost projekta će iznositi oko 1,8 miliona KM.