Policijska vježba izazvala paniku

U MZ Luke, opština Srebrenica, od juče je u toku vježba specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koja nije bila ranije najavljena, što je izazvalo pometnju i paniku među lokalnim mještanima. Stanovnici ove mjesne zajednice govore da su proveli nemirnu noć jer nisu imali bilo kakvu informaciju o dešavanjima, kažu i da su ih policijski stražari udaljavali sa lica mjesta kod svakog njihovog pokušaja da saznaju detaljnije informacije. Neki od mještana su, kako kažu, proveli noć u šumi. Presjednik MZ „Luke“ Osman Mujić kaže da su sinoć, u predvečerje, počele pristizati informacije o grupisanju policijskih snaga nedaleko od sela, na području nekadašnje radarske stanice bivše JNA, ali da seljani ni do ovog trenutka nisu dobili nikakvu informaciju o čemu se radi:

„Ja sam, još sinoć, pozvao policijsku stanicu u Srebrenici i informisao ih o deševanjima, međutim, niko nam ništa ne govori. Zvao sam i tražio informacije i od opštinske uprave u Srebrenici. Samo je sinoć došao jedan policajac i otišao sam gore do tog logora da provjeri o čemu se radi i nakon što se poslije sat vremena vratio, rekao nam da su to uobičajene policijske aktivnosti, što je nama slaba utjeha. Narod je preplašen“, kaže Mujić.

Da u narodu postoji mnogo straha potvrdio nam je i Ramiz Muminović:

„Šta da radim? Jedino da dam nekome sto maraka da me vozi odavde. Da sjednem u auto i da idem u Sarajevo. Samo znam da, ako odem, više se ne vraćam. Nikad se neću vratiti“, govori Muminović.

Iz MUP-a RS, ipak, pokušavaju smiriti tenzije. Načelnik odjeljena za odnose sa javnošću, Mirna Miljanović, kaže da se podigla prevelika prašina oko uobičajenih aktivnosti koje, skoro svakodnevno, sprovodi ovo ministarstvo:

„Ovdje se radi o jednoj u nizu vježbi specijalne policje u ruraralnim područjima. Slične vježbe smo već održali u Hercegovini i, zaista, nema razloga za bilo kakav strah među stanovništvom. Ovakve vježbe, obzirom da ne predstavljaju opasnost, se nikada ne najavljuju. Jedino kada radimo nešto što može ugoziti bezbjednost građana, onda obavještavamo stanovništvo, na primjer kada koristimo eksplozivna sredstva“, objasnila nam je Miljanović u telefonskoj izjavi.