Počeli radovi na regulaciji korita rijeke Križevice

regulacija_korita_krizeviceU okviru projekta  prekogranične saradnje „Zajednička budućnost“ kojeg finansira Evropska unija, a u koji su uključene opštine Bratunac i Srebrenica iz Republike Srpske, te Ljubovija i Krupanj iz Srbije, počeli su radovi na regulaciji korita rijeke Križevice, nizvodno od mosta na regionalnom putu Bratunac-Skelani u dužini 400 metara, a biće završeni do sredine ljeta.

„U okviru ovog projekta ukupne vrijednosti 498.000 evra predviđeno je, osim regulacije korita Križevice, organizovanje obuke za spasioce na vodi i formiranje centara u Bratuncu i Srebrenici koji će preventivno djelovati s ciljem da se ljudi i imovina zaštite od poplava“, izjavio je Mladen Tolj, koordinator na projektu i naveo da je predviđena obuka profesionalnih spasilaca za 20 polaznika iz 4 opštine.

Prema njegovim riječima, projektom je planirana i nabavka dvije kombinovane mašine za otklanjanje posljedica od poplava, koje će biti dodijeljene opštinama Bratunac i Srebrenica.

Rijeka Križevica, koja protiče kroz više naseljenih mjesta na području Bratunca i Srebrenice, pričinila je prilikom izlijevanja iz korita 2010. i 2012.godine velike materijalne štete na stambenim i pomoćnim objektima, te usjevima i zemljištu.

U septembru 2013. godine počeli su radovi na regulaciji i uređenju korita zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske koja je opštinu Bratunac uvrstila u program „Hitne mjere zaštite od poplava“. U okviru tog projekta uređeno je korito Križevice u dužini oko tri kilometra.