Počele pripreme za Ljetnu školu hobija u Srebrenici

U Srebrenici su počele pripreme i instaliranje opreme za Ljetnu škola hobija „N-TIM Akademiju“, koja će se održati u ovom gradu, u prostorijama Pravnog fakulteta. N-TIM Akademija koncipirana je po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizira BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima.

Cilj ove ljetne škole je da približi djecu tehničkim naukama, što u budućnosti može dovesti do inovacija i tehnološkog napretka države.

„Ove godine po prvi put ćemo organizovati takvu inicijativu. Biće uključeno 160-oro djece iz Bratunca i Srebrenice. Trudili smo se da imamo balans izmedju ruralne i urbane sredine i da osiguramo da djeci iz ugroženih porodica imaju priliku da imaju pristup ovoj školi“, rekao je Aleks Prieto, šef kancelarije UNDP Srebrenica.

U toku Ljetne škole hobija djeca će raditi u četiri tima.

„Jedan tim će biti vezan za robotiku, zatim ćemo imati rad sa žicama, origami i kao mali mehanički centar. Naš cilj je da kroz igru i zabavu djecu približavamo nekim konceptima koji se koriste u inženjerstvu, matematici. Recimo origami je vezan za geometriju“, kazao je Aleks Prieto.

Organizatori Ljetne škole hobija u Srebrenici su Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu (IICPSD), i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi (BUTGEM).

Predavači na Ljetnoj školi hobija će biti stručnjaci iz privatnog i javnog sektora koji su prošli i adekvatne obuke u Turskoj.