Početak Kurban-bajrama

Vjernici islamske vjeroispovjesti  širom  Bosne i Hercegovine proslavljaju Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i sedam dana posle Ramazanskog bajrama i traje četiri dana. Vjernici su Kurban-bajram dočekali i u Bratuncu, gdje je centralna svvečanost održana pod musalom, na mezarju u Veljacima. Uprkos epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazimo, prisustvovao je priličan broj vjernika, koji su se trudili da  održe fizičku distancu koja je propisana.

„Bajram predstavlja jednu veliku radost za nas muslimane širom svijeta, širom planete. To je naša velika radost, pogotovo Kurban-bajram koji danas proslavljamo.“ , rekao je Ihret Omerović iz mjesta Pobuđe.

„Kurban-bajram je poseban blagdan kod muslimana, kod vjernika. Bajram obilježava davanje žtrve prije svega. Ovo je jedan od dva najveća praznika kod muslimana. S obzirom na novonastalu situaciju sad proslavljamo u  užem krugu porodice, inače je to dosta širi krug, ali ovaj put zbog epidemiološke situacije je baš uži krug porodice.“ , kazao je Zekerijah Nalić, čuveni slikar iz Bratunca.

Bajram-namazu je prisustvovao i potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić.

„Kurban-bajram je poseban. Imamo danas klanje kurbana, obavezu, potrebu i želju da to podjelimo sa našim komsijama, prijateljima, rođacima, siromašnima i nadamo se da će to tako i biti i da ćemo iz ovog Bajrama izaći svi sretniji i radosniji, oplemenjeni dobro.“ , izjavio je gospodin Salkić.

Namaz je predvodio glavni glavni imam Medžisa islamske zajednice, Elvir-ef. Hodžić, čime je u Bratuncu obilježen početak velikih mubarek dana.

„Bajram svaki ali pogotovo ovaj hadzijski, kada ljudi upotpunjavaju svoju vjeru, čineći napore da odu na hadž, pokazaju spremnost i na žrtvu i da učestvuju fizički u samom obredu,imaju posebna svojstva za one koji ostaju, da se pomire zavađeni, da se u svojoj porodici uspostave određene stvari kako bi porodice bile kvalitetne, i odgajala se djeca na adekvatan način.“

Bajram namaz na području Bratunca klanjan i u džematima Konjević-Polje, Pobuđe, Hrnčići, Voljavica i Glogova.

Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti UPSMedia tim želi srećan praznik.