Petrovdanske lile – tradicija koja ne jenjava

Miris kore drveta koja gori ili miris gume koja gori – asocijacija većine nekadašnje i sadašnje djece, naravno, samo na jednu stvar, paljenje lila za Petrovdan. U našoj regiji lile se tradicionalno pale veče prije Petrovdana, ali i uveče na dan praznika.

Kada smo bili mlađi za taj događaj i njegovu pripremu odvajali smo poprilično vremena. Pošto je “na snazi“ sezona kupanja, obavezno su se obilazile plaže pored Drine, razni kanali i ostrvca gdje smo tražili i nalazili razne vrste guma. Cilj je bio da se stvori što veći plamen.

Te velike gume su imale centralno mjesto, a onda smo okolo palili lile, neko od kore drveta, a neko i od manjih komada gume. Što se tiče lila koje se prave od drveta, koristi se kora trešnje ili kora breze. Naravno, po boji je lako zaključiti koja je koja, od trešnje je znatno tamnija od one brezove. Sestri i meni je djed redovno pravio po nekoliko komada, pa smo često imali i više od pet lila na “zalihama“ od prethodne godine.

Uvijek je dilema do kada čovjek ostane dijete, ali eto nema više paljenja lila na način kao ranije, ali se tradicija zadržala i ispoštujem je svake godine. Nostalgija se vrati kada pogledam djecu iz komšiluka koja to veče izađu na ulicu i rade isto ono što i mi prije petnaestak godina.

Ako pričamo o tome odakle običaj da se za Petrovdan pale lile, navodi se više razloga. Glavni razlog je sjećanje na prve Hrišćane koji su stradali u vrijeme progona, kao i sjećanje na period kada se lilama osjetljavao put do svetilišta. Takođe, smatra se da je jedan od razloga zašto baš na Petrovdan taj što se u narodu smatra da od ovog praznika Sunce počinje da slabi pa se pali da bi mu se vatrom dodala određena moć.

Tradicija paljenja lila nije izgubila na značaju ni u ovom modernom dobu i dobu tehnologija i jedna je od tradicija koju djeca rado prihvataju, tako da večeras očekujemo mnogo mladih, ali starijih na mjestima gdje se svake godine okupljaju.

Fotografija preuzeta sa atvbl.com.

M.V.