Pšenica: Zadovoljan sam današnjom posjetom Srebrenici

ambasador_slovackeAmbasador Republike Slovačke, koja je u julu preuzela predsjedavanje EU, Jan Pšenica, posjetio je danas Srebrenicu i održao sastanak sa građanima Srebrenice. Ovu posjetu je organizovala organizacija „Europahaus“ u okviru projekta „Evropska kafa – Slovačka“. Ambasador je na početku održao uvodni govor u kojem je govorio o Evropskoj Uniji, značaju članstva u EU, referendumu u Velikoj Britaniji, pravcu kojim kreće EU, o politici proširenja i isustvima Slovačke na njenom putu reformi i integracija, zatim je odgovarao na pitanja okupljenih Srebreničana. Neka od postavljenih pitanja ticala su se budućnosti EU, koliko je BiH spremna za članstvo, koliko ozbiljne reforme nas čekaju u svim segmentima društva, a bilo je riječi i o aktuelnim političkim temama u BiH i kako one mogu uticati na evropski put BiH. Ambasador Pšenica je, u izjavi za UPSMedia, istakao da je veoma zadovoljan današnjom posjetom.

„Razgovarali smo o pitanjima evropske integracije i ja sam prijatno iznenađen brojem ljudi koji su došli na ovu diskusiju. Takođe sam vidio da oni prate dešavanja, ne samo u BiH, nego i u Evropi i u svijetu. Bio je ovo odličan dan za ovakvu diskusiju jer je danas Vijeće za opšte poslove EU odlučilo da Evropska komisija pripremi mišljenje o zahtjevu BiH za punopravno članstvo u EU. Bila je to, ponavljam, vrlo dobra i otvorena diskusija i ja sam jako zadovoljan“, rekao nam je slovački ambasador.ambasador_slovacke_2

Na pitanje da li je današnja odluka iz Brisela jedan od razloga ove posjete, ambasador Pšenica nam je rekao:

„Ne, mi smo ovu posjetu panirali još ranije, ali došlo je do nekih promjena u mom radu. Na kraju smo se dogovorili za danas. Ja sam stvarno srećan što sam danas bio u Srebrenici i što sam mogao objasniti šta znači današnja odluka koja je došla iz Brisela. U svakom slučaju to je vrlo dobra vijest za BiH“, završio je ambasador.