Parastos ubijenim Srbima u Zalazju

parastos zalazjeU Srebrenici je obilježeno 74 godine od zločina nad 250 Srba koje su ubile ustaše – domobrani, pripadnici tzv 29. bojne, na Trojice 1943. godine u mjestu Zalazje.

Na spomen-kosturnici navedeno je da je 29. bojna formacija natporučnika NDH Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.

„Prije nekoliko godina počelo je obilježavanje sjećanja na veliko srpsko stradanje na Trojčindan 1943. godine u Srebrenici i na taj način se prisjećamo i hrišćanski odajemo počast nevinim srpskim žrtvama služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih“, izjavio je Branislav Vasiljević, predsjednik organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica.

Prema pisanim dokumentima, u junu 1943. godine zločinci su ubili više od 200 srpskih civila sa kojima je ubijena i jedna jevrejska porodica i jedan musliman koji je bio oženjen Srpkinjom, kao i njihova djeca.

U Srebrenici je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno oko 2500 Srba .