Parastos u Brežanima

U srebreničkom selu Brežani danas je obilježena godišnjica stradanja 32 lica srpske nacionalnosti, koje su na taj dan prije 24 godine pobile bošnjačke snage iz Srebrenice i okolnih sela. Ni nakon dvije i po decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, porodice poginulih, te mještani ovoga sela.

Svjedoci kažu da su ih počinioci ovog zločina zvali imenom, te da su to mogle biti samo komšije iz okolnih sela koji nisu poštedjeli nikoga.

“Ovdje niko nije pošteđivan, ni onaj od 90 godina, moj djed, ni Ljubomir Josipović, od 15 ni onaj od 90 godina. Čim su nas zvali po imenu, to su bile komšije iz okolnih sela”, kaže Obradin Balčaković, preživjeli svjedok događaja.


Predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, kažu da se ove žrtve nikada ne smiju zaboraviti i da se mora više pažnje posvetiti porodicama poginulih boraca.


“Mi smo ovdje došli da pokažemo da taj stravičan zločin nikada neće zaboraviti, da ćemo odavati počast srpskim žrtvama”, rekla je Biljana Rakić, zamjenica načelnika opštine Srebrenica

“Nikada ne smijemo prestati da tražimo pravdu. Ona jeste spora, ali je pravična i vrijedi je čekati jer to zalužuju i žrtve i njihove porodice”, rekao je Miloš Milovanović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Ni nakon 24 godine niko nije odgovarao za ovaj zločin, a porodice poginulih i preživjeli svjedoci se nadaju da će dočekati da vide krivce pred licem pravde.