Otvoreno pismo Koalicije Srebrenica

Koalicija SrebrenicaKoalicija Srebrenica u proteklom periodu organizovala je niz događaja koje su usmjereni na ljude, međusobna druženja, zajednička okupljanja i pozitivne vrijednosti u zajednici. Umjetnička izložba Irine Ganescu, posjeta brčanskoj koaliciji s ciljem razmjene iskustavai jačanja kapaciteta, prezentacija koncepta krivičnih djela/ incidenata počinjenih iz mržnje, samo su neke od poslednjih aktivnosti. Pored serije tematskih dokumentarnih filmova, čiji su sadržaji promovisali kulturu i tradiciju zajedništva, upozoravali na opasnosti koje nosi nacizam, isticali diskriminaciju i predrasude po različitim osnovama, ukazivali na probleme modernog društva, ostali smo okupljeni u opredjeljenu da kroz umjetnost i kulturu stvaramo pozitivne priče u Srebrenici, udruženi u zajednički glas protiv mržnje u regiji.

U međuvremenu, ne miruju ni oni koji svojim djelima šalju neke druge poruke. Skrnave vjerske objekte, skrnave spomen obilježja stradalim u proteklom ratu. Spomen ploča na školskom igralištu prefarbana je bojom i to dalje pokreće lanac negativnih komentara, optužbi i uzajamni govor mržnje na društvenim mrežama.

Naše misli usmjerene su na porodice žrtava koje su pogođene ovim činom. Iskreno suosjećamo sa vama, čija bol je neizmjerna.

Mi, članovi i članice Koalicije Srebrenica, osuđujemo prije svega vandalski čin bilo koje vrste, posebno skrnavljenje spomenika žrtvama rata, kao što jednoglasno osuđujemo mržnju koja stoji iza toga. Nismo u mogućnosti da govorimo o motivima i namjerama za sada nepoznatih lica, jedino želimo da svako biće pronađe unutrašnji mir i ljubav, vjerujući da će doći dan kada će ta osjećanja moći iskazati prema drugim ljudima.

Na kraju, naše sugrađane pozivamo na dostojanstvo, koje su pokazali do sada u različitim, teškim prilikama. Pridružite nam se da javno pokažemo snagu ljudi u Srebrenici koji isto misle i koji zajedno stoje protiv mržnje. Koalicija Srebrenica postoji da vam pokaže da niste sami. Pridružite nam se. Tu smo.