Otvorene „Bratunačke duhovne večeri 2017“

bratunacke duhovne veceriPredavanjem profesora srpskog jezika i književnosti i pravoslavnog publiciste Vladimira Dimitrijevića iz Čačka o temi „Smisao žrtve nevomučenika i Služba novomučenicima srbskim Svetog vladike Nikolaja“, sinoć su počele „Bratunačke duhovne večeri“.

Ovu, drugu po redu manifestaciju, organizuju Svetosavska omladinska zajednica i Dom kulture, uz pokroviteljstvo opštine Bratunac.

Duhovnom programu prethodila je Sveta liturgija u hramu Uspenja presvete Bogorodice, lomljenje slavskog kolača i obilježavanje krsne slave Svetosavske omladinske zajednice Svetih novomučenika Jasenovačkih.

Govoreći o masovnim stradanjima pravoslavnih hrišćana tokom 20. vijeka, profesor Dimitrijević je naglasio da je više od hiljadu novomučenika kanonizovano, te da o njihovom žrtvovanju postoje žitija.

„Iako su bili žrtve, oni su stvarni pobjednici jer je nestao režim od koga su stradali a pravoslavlje i pravoslavna crkva su preživjeli i živjeće vječno“, rekao je Dimitrijević, istakavši da Hristova crkva nikada nikoga nije proganjala, ali da su nju proganjali do današnjoh dana.

On je govorio i o svjetlim primjerima žrtvovanja za svoj narod, vjeru i državu podsjećajući na srpska stradanja od Kosova do Kosova, odnosno od 14. do 21. vijeka.

Osim predavanja, koje je održano u Svetosavskom domu, bratunački hor „Svetosavci“ izveo je nekoliko duhovnih pjesama, a mladi guslar iz Srebrenice Dušan Pejić pjesmu o Svetom Savi.

„Bratunačke duhovne večeri“ trajaće do 14. oktobra, a u okviru programa ove manifestacije predviđeno je ukupno sedam večeri različitog duhovnog programa.

U nedelju, 17. septembra,  na programu od 19 časova je predstava „Vrijeme časti i ponosa“ o životu i saradnji srpskih vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića, navodi se na sajtu opštine Bratunac.