Otvoren prvi ženski bazar u Srebrenici

zenski bazar u srebreniciU sklopu ovogodišnje manifestacije “Dani Srebrenice 2017”, predstavnice različitih udruženja iz Srebrenice organizovale su prvi ženski bazar kako bi se pomogle ženske inicijative. Ženski bazar je organizovan uz podršku Fondacije za osnaživanje žena BiH i Opštine Srebrenica, kao dio projekta „Ekonomsko osnaživanje mladih žena i djevojaka regije Srebrenice“.

Ženski bazar je prodajna izložba autorki koje se bave izradom različitih vrsta rukotvorina. Pokrenut je prije svega iz potrebe da se podrže žene koje dijele svoju kreativnost, da bi žene bile podržane u ekonomskom smislu i da bi na ovaj način promovisale svoj kreativni rad.

„Ovo mene raduje, jako me raduje zaista ovaj prvi bazar što je orgamizovan i što će, nadam se, i tradicija postati. Cilj nam je da se družimo, uopšte taj materijalni momenat nije bitan, bitno je da mi izlažemo, da pokažemo šta pravimo“, izjavila je Vera Jovanović, izlagačica.

„Ja pravim nakit već možda pet godina, pa sam, evo, odlučila, pošto je ovo jedinstvena prilika za nas kreativne, da kažem umjetnice, u Srebrenici da izložimo svoje radove, pa sam odlučila da i ja malo izložim nešto od svojih radova“, rekla je Tijana Pejić, učenica III razreda Gimnazije.

„Ovo je još jedna od mnogobrojnih aktivnosti Dana Srebrenice koja pokazuje da mi u Srebrenici imamo i talenta, imamo i vrijednih ljudi, imamo i onih koji imaju šta da pokažu i mislim da je ovo početak jedne tradicije koja će zaživjeti“, rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.zenski bazar srebrenica mladen grujicic

Bazar su pokrenule žene, ali je otvoren da na njemu izlažu svi bez obzira na pol.

„Bavim se poljoprivredom, posebno jagodičastim voćem, sa svojih vlastitih plantaža ubirem jagodu, malinu i kupinu i radim ove sokove, džemove, pekmez i tako ostala slatka… Tako, predložili su mi, onda sam odlučio da i ja dođem, da malo promovišem sebe“, izjavio je Andan Merdžić, izlagač.

Cijene na bazaru bile su veoma povoljne, sa ciljem da svi koji posjete bazar mogu nešto i da kupe, a bazar je neke podstakao da donesu odluke koje inače ne bi donijeli.

„Oduševljena sam jer inače volim kreativne ljude i podržavam to i bavim se tim pomalo, samo nisam imala prilike da izložim svoje radove. Ovo će me podstaći da i ja izložim svoje radove nekad u budućnosti, zato sam i došla, skupila sam hrabrosti“, izjavila je Zlata Berjan, posjetiteljka.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje mladih žena i djevojaka regije Srebrenice“ trajao je dva mjeseca i sprovedeno je nekoliko aktivnosti među kojima su okrugli stolovi, promocija i prodaja ručnih radova i radinosti, kao i lobiranje za prava žena i stvaranja ravnopravnog položaja kada se govori o zapošljavanju i nezavisnosti.