Otkrivena masovna grobnica u Sasama

Masovna grobnica SaseU rudniku Sase, na području Srebrenice, otkrivena je masovna grobnica. Pretpostavlja se da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na ovom području. Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pretraga terena u Sasama u potrazi za žrtvama trajala je skoro mjesec dana. Prvi posmrtni ostaci pronađeni su krajem prošle sedmice, a ekshumacija se nastavlja i narednih dana. Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, kaže da je najvažnije da institucije nastavljaju da tragaju za svim nestalim u BiH.

„Svi mi bi trebalo da pokažemo malo više ljudskosti, govorim o svim građanima BiH, svi oni koji znaju ili imaju bilo kakvu informaciju o grobnica, trebali bi da kažu. I ova masovna grobnica je otkrivena zahvaljujući ljudima koji su dali informacije“, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Nakon što je utvrđeno da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica, iskopavanjem je zaključeno da je nakon štoSase masovna grobnica su žrtve pokopane, dovezeno oko deset metara visine zemlje kojom je grobnica trebala biti sakrivena. Zvaničnici poručuju da je otkrivanje grobnica neophodno kako bi počinioci bili kažnjeni.

„Negdje oko 23-24 mještana ove mjesne zajednice ubijeno je i pokopano na nama nepoznatu lokaciju, a još uvijek niko iz perioda 1992. godine nije pronađen. Po izjavama ljudi iz Instituta, moguće je da su ovdje dovezene i žrtve i iz opštine Bratunac i da su u krug rudnika pokopani“, rekao je Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

„Važne su nam ove grobnice kao amterijalni dokaz da bismo kaznili sve počinioce u BiH. Govorim o svim žrtvama i svim masovnim grobnicama, jer žrtva je žrtva bez obzira na nacionalnost“, dodao je Salkić.

Nedavno je saopšteno da Bosna i Hercegovina još traga za najmanje 7.000 osoba nestalih usljed oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije. Očekuje se da bi se u masovnoj grobnici u Sasama trebao nalaziti veći broj žrtava iz proteklog rata.