Otkazana regata za osobe sa invaliditetom

Međunarodna Drinska regata za osobe sa invaliditetom, sa motom „Drina nas spaja“, koja je danas trebalo da startuje u Vrhpolju pored Ljubovije, otkazana je iz bezbjednosnih razloga, tj. zbog niskog vodostaja rijeke Drine.

Plan je bio da, kao i prethodnih godina učesnici plove do Rajske plaže u Bratuncu, medjutim, čamci su ostali privezani za obalu. Više od 200 učesnika, iz raznih krajeva svijeta, bilo je, blago rečeno, razočarano.

Razočarani su, prije svega, jer nisu bili u mogućnosti da osjete sve čari i ljepote rijeke Drine ali i zbog činjenice da je, ponovo, po ko zna koji put, zakazao ljudski faktor.

„Do ovog problema ne bi došlo da su iz opštine na vrijeme obavjestili nadležne u Hidroelektrani Bajina Bašta. Da je brana puštena nivo vode bi bio veći i sve bi bilo u najboljem redu. Stvarno sam razočarana zbog ovolike neodgovornosti i nebrige prema ljudima koji su došli ovdje“, gotovo sa suzama u očima rekla je Milada Lazić, predsjednica Medjunarodnog udruženja lica sa invaliditetom „Sve je moguće“ iz Beograda.

Ovo udruženje, zajedno sa opštinama Bratunac i Ljubovija, u okviru Programa prekogranične saradnje Republike Srpske i Srbije već godinama organizuje regatu za osobe sa invaliditetom.

„Ovo nije prvi put da prilikom organizacije jednog ovakvog dogadjaja imamo probleme sa pojedinim institucijama. Ovdje imamo goste iz Švedske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, Rusije i stvarno je sramota što se ovakve stvari dešavaju“ kazala je Milada Lazić i dodala da su iz opštine Bratunac dali sve od sebe da ih dočekaju i ugoste na Rajskoj plaži ali da je, nažalost i njihov trud bio uzaludan.

Mnogi od gostiju su na regatu došli po prvi put nadajući se lijepom druženju i nezaboravnoj avanturi, a čak iz daleke Rusije je stigao i posebno obučen tim za spasavanje.

„Treba reći, a danas imamo i dokaz tome, da je priča o jednakosti i pravima osoba sa invaliditetom, pojedinih ljudi i institucija, samo deklarativnog karaktera. Kada je potrebno uraditi nešto na terenu konkretno, akcija izostane. Nije ovo prvi slučaj da nam se dešava nešto ovako ali treba da nam ovo danas bude pouka i prekretnica da sutra svi zajedno više javno govorimo o našim problemima i ne dozvolimo da nas svaki put kada napravimo korak naprijed neodgovorni vrate dva nazad“, rekao je Nenad Krbavac iz Zrenjanina.