Oslobođena srna iz zaleđenog jezera Perućac

Na jezeru Perućac danas je izvršeno spasavanje srne koja se našla u jako nezgodnoj situaciji nakon što je pokušala preći prirodnu granicu između Bosne i Srbije.

Jezero je već nekoliko dana zaleđeno, a srna je pokušala preko ledene površine doći na suprotnu obalu jezera. Topao dan učinio je ledenu koru tanjom nego prethodnih dana pa je tako srna na nekih pedesetak metara od obale propala kroz led.

Prava je sreća da su se u blizni nalazili lovci iz sekcije Osat koja pokriva obalu jezera Perućac. Dvoumljenja nije bilo, lovci su odmah krenuli u spasavanje. 

„Prelijep osjećaj je spasiti srnu u nevolji, jako sam sretan što su tome prisustvovali i najmlađi koji su se zatekli u blizini jezera. Zahvalio bih se današnjem heroju Mersudinu Hasanoviću još jednom što nam je izašao u susret i pomogao da ova priča ima sretan završetak“, rekao je Elvir Džananović iz lovačke sekcije Osat koji je organizovao spasavanje.

Akcija je trajala tridesetak minuta i srna je spasena, pružena joj je neophodna njega sušenje i grijanje, nakon čega je srna predana u veterinarsku stanicu na preglede kako bi što prije bila vraćena u prirodu.

Foto: Ismeta Hasanović