Oživjeli pogoni u fabrici Elvako

elvakoTehnički remontni zavod Bratunac zakupio je proizvodne hale i zaposlio dvadesetak bivših radnika, čiji bi broj do kraja godine trebalo da bude petostruko veći. Trenutno su zakupci, a po okončanju stečaja pojaviće se i kao potencijalni kupci.

Stečaj Elvaka pokrenut je u aprilu ove godine zbog nagomilanih dugovanja. Imovina ovog preduzeća, koje je nekada bilo među najsupješnijim u crnoj metalurgiji, vrijedi 19 miliona KM, a obaveze su dvostruko veće. Sva nepokretna imovina koja se prostire na oko 140 dunuma je pod hipotekom.

U zapustjelim halama Elvaka ponovo bruje mašine. Radnici koji su na pragu penzije ostali bez posla, srećni su što imaju „hljeb u rukama“. Fabrika im je ostala dužna 20 plata, a doprinosi im nisu uplaćeni od 2014. godine.

– Ja sam ovdje 42 godine i jako mi je drago da su ponovo pokrenuti kapaciteti. Realno je očekivati da odmah poslije procesne opreme startuju i ostali pogoni i mislim da je ovo osuđeno na uspjeh – kaže radnik Drago Gajić.

Svim povjeriocima mnogo znači da fabrika radi, jer bi se u suprotnom, troškovi stečajnog postupka namirivali prodajom mašina.

Tehnički remontni zavod je zbog povećanog obima proizvodnje zakupio pogone procesne opreme, šina vođica, panelnih ograda i armaturne mreže. Ovi proizvodi nekada su plasirani u zemlje Zapadne Evrope, a traženi su i danas.

– Pogon procesne opreme smo očistili. Dakle, završili smo sa defektažom i ospobljavanjem mašina za proizvodnju i već krećemo sa određenim dijelom proizvdonje. Naši planovi su da do kraja godine pustimo u rad i ostale pogone – kaže Veljko Ljubinković, predstavnik Tehničkog remontnog zavoda.

U ovom zavodu trenutno rade konstrukcije za halu za inostranstvo.

– Mi sve pripremimo, spakujemo i brodom šaljemo za Namibiju gdje se vrši sklapanje – navodi Ljubinković.

Zakupci imaju viziju – da uporedo sa remontom postojećih, kupe i nove mašine i u pogonu procesne opreme obnove nekadašnju proizvodnju silosa, mješalica i traktorskih prikolica- proizvoda traženih na tržištu. Oni imaju planove, a kvalifikovani radnici dugogodišnje iskustvo, a takav timski rad, kažu, trebalo bi da ostvari značajne rezultate.

Izvor: RTRS