U iščekivanju presude Radovanu Karadžiću

U četvrtak, 24. marta, očekuje se izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu.Tim povodom razgovarali smo sa stanovnicima Srebrenice.

Mejra Đogaz ističe da ne postoji adekvatna kazna, ali se nada da će pravda barem malo biti zadovoljena.

„Njemu je trebalo davno presuditi, nije mu trebalo do sada dozvoliti da živi, ali neka pati, neka se pati. Ovoliki narod pobijen, toliko nišana, a oni zlikovci žive… I mi majke, i nama majkama je presuđeno davno, čim smo svoje sinove pogubile i nama je presuđeno jer nema niko da se brine o nama“, rekla je Mejra Đogaz.

Biljana Rakić misli da prvo treba sačekati presudu, pa onda komentarisati.

„Vrlo je nezahvalno komentarisati presudu koja još nije izrečena. Kredibilitet Haškog tribunala je vrlo upitan, jer se do sada sudilo samo jednoj strani. Sve što se moglo naći na jednoj strani, moglo je i na drugoj. Bilo šta reći prije presude je vrlo nezahvalno“, izjavila je Biljana Rakić.

Fadila Efendić se nada da će pravda biti zadovoljena.

„Ako ima pravde, dobiće veliku kaznu, ali nema velike kazne, jer žrtva nikad ne može biti zadovoljna i 100 godina je malo. Treba suditi ideji, ideji zbog koje su učinjena tolika zlodjela, a njega neka stigne božija pravda“, rekla je Fadila Efendić.

Momčilo Cvijetinović smatra da suđenje ima političku konotaciju.

„Svi oni koji su pratili jedan proces ili čitali jednu presudu Haškog tribunala ili Suda BiH, mogli su da shvate da je u pitanju politički proces i politički sud. Nema dileme da je Haški tribunal politički sud, da je njegova uloga da stavi teret na Republiku Srpsku i Srbiju, kako bi u narednim iskušenjima što više otupilo sve one koji bi razmišljali da vode na bilo koji način neke procese kada je u pitanju autonomija ili prava srpskog naroda na području Balkana“, objasnio je Momčilo Cvijetinović.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću zakazano je za sutra u 14 časova.