Održana Svetosavska akademija u Srebrenici

Svetosavska akademija SrebrenicaU srebreničkom Kulturnom centru izvedena je Svetosavska akademija. Učenici srednje i osnovne škole u Srebrenici pod pokroviteljstvom Crkvene opštine Srebrenica organizovali su program u čast školske slave.

Program Svetosavske akademije obilovao je recitacijama i horskim pjesmama posvećenim Svetom Savi, a kao specijalni gosti nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Harmonika“ iz Ugljevika.

„Bio je divan nastup, igrali smo katanku, to je kolo koje igramo već duže vrijeme i njim se uvijek predstavljamo na nastupima“, rekla je Ana Milovanović.

„Super je bilo, svi su lijepo odreagovali, lijepo je igrati pred domaćom publikom“, kaže nam Jana Milinković.

Svetosavka akademija trajala je više od sat vremena. Publika je netremice posmatrala nastup, a nakon svake tačke – gromoglasan aplauz.

„Zaista fantastično, prelijep prizor i za oči i za uši. Djeca su bila divna, nošnje živopisne, sve u skladu dana kojeg Svetosavska akademija Srebrenicaobilježavamo, sve u skladu sa misijom Svetog Save“, rekla je Vesna Jovanović.

Ovakve i slične manifestacije su veoma bitne u očuvanju identiteta i tradicije naroda, smatra prvi čovjek Srebrenice.

„Mislim da ove manifestacije koje na ovakav način protiču, kada se okupljaju mladi ljudi, kada pokazuju ono što znaju i kada sve protekne bez ikakvih problema, trebaju da se dešavaju i u Srebrenici i u svim drugim gradovima. Nadam se da će ova djeca poslati poruku kako treba da se ponašaju i odrasli, da zajednički učinimo sve da grad bude ljepši, da život bude ispunjeniji kulturnim dešavanjima i ovo je jedna prilika da se to i dešava“, izjavio je za UPSMedia načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Na Svetosavskoj akademiji dodijeljene su nagrade i priznanja učenicima osnovne i srednje škole u Srebrenici – pobjednicima na literarnim i likovnim konkursima posvećenim Svetom Savi. Svetosavska akademija je, osim raskošnog talenta učenika, pokazala da se duhovnost vraća u škole i narod.