Održana radionica “Prepoznavanje lažnih informacija”

Radionica pod nazivom „Prepoznavanje lažnih informacija“ koju uz finansijsku podršku Evropske unije realizira „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja – MEDIANA“ održana je u subotu u Kulturnom centru u Srebrenici. Nastavnice/i osnovnih škola s područja Srebrenice učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Profesorica Zarfa Hrnjić Kuduzović objasnila je nastavnicama/icima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada je u pitanju korištenje medijskih sadržaja.

Nastavnice/ici ponudili su prijedlog svojih pitanja o kojima bi mogli razgovarati s učenicima/cama kako bi kod njih razvijali kompetencije za prepoznavanje lažnih informacija koje se šire medijima.

Doktorica komunikologije, Amela Delić, govorila je o specifičnostima medijskh sadržaja, o vijestima uopće, a posebno o lažnim informacijama, njihovim osnovnim karakteristikama, kontradiktornostima koje ovu sintagmu prate, ali i načinima za prepoznavanje lažnih informacija. Nastavnicima/cama je ponuđen metodološki okvir za razgovor s učenicima/cama o vjerodostojnosti lažnih informacija.

Nastavinice i nastavnici iz osnovnih škola Kosta Todorov i Prve osnovne škole u Srebrenici pripremit će prijedloge časova na kojima bi učenike/ce educirali o fenomenu lažnih informacija i načinima da ih prepoznaju. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom.