Održana promocija zbornika „Preispitivanje Srebrenice“

Preispitivanje SrebreniceSrpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Srebrenice, danas je u Narodnoj biblioteci organizovalo poromociju zbornika „Preispitivanje Srebrenice – zbornik radova sa naučno-stručnih skupova o Srebrenici 2015. i 2016. godine.

Zbornik su predstavili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda, politikolozi i istoričari. Zbornik sadrži 220 tekstova, koji objašnjavaju istorijske prilike iza zločina počinjenih na ovom području u I i II svjetskom ratu, ali i u ratu s kraja XX vijeka.

„Zbornik je okupio oko 20 stručnjaka, koji su se bavili aspektima Srebrenice, što u julu 1990. godine, što u periodu 1992-1995, što u periodu II svjetskog rata, pa i I svjetskog rata“, izjavio je Aleksandar Pavić, politikolog i dodao da postoji posebna potreba da se istakne dosadašnji loš rad Haškog tribunala.

 „Haški tribunal nije dao doprinos ni otkrivanju istine, ni pomirenju na ovim prostorima. To možemo da uradimo samo mi, gledanjem istini u oči“, zaključio je Pavić.

Odgovornost za dešavanja u Srebrenici ne leži isključivo na srpskom narodu. Tokom promocije je rečeno da je krajnje vrijeme da svi preuzmu svoj dio odgovornosti.

„Mislim da su srpski narod i srpsko rukovodstvo zaista prihvatili odgovornost – isporučili su svoje vojne komandante, ljude koji su bili političke vođe, osudio svoje zločince. Ali, pogledajte, nije moguće da se to desi samo u jednom narodu. Nije moguće da u Srebrenici budu osuđeni oni koji su činili zločine u ime srpskog naroda, a da ne bude osuđen Naser Orić“, rekao je nakon promocije zbornika istoričar Nemanja Dević.

Zbornik „Preispitivanje Srebrenice“ objavljen je ove godine u izdanju Muzeja žrtava genocida u Beogradu, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Fonda strateške kulture iz Moskve.