Održana komemoracija srebreničkim žrtvama

11. jul PotočariDanas je u Memorijalnom centru u Potočarima održana komemoracija srebreničkim žrtvama. Ukopano je 35 identifikovanih žrtava, među njima četiri maloljetnika i jedna trudnica. Danas im je klanjana zajednička dženaza u Memorijalnom centru gdje je ranije ukopano ukupno 6.575  žrtava.

Jedina žena koja je danas ukopana u Potočarima je Remzija Dudić. U vrijeme ubistva bila je u šestom mjesecu trudnoće. Imala je 20 godina.

„Preživljavam jedva, neće srce da pukne, srce je najjače u čovjeka… Kad umrem, tada će biti lakše, kad ne znam više za ovaj svijet kao i ona. Čeka me, ako Bog da, tamo na ahiretu“, izjavila je Ziba Ademović, Remzijina majka.

Najmlađa žrtva ukopana danas u Potočarima, Vesid Ibrić, u vrijeme ubistva imao je tek 16 godina.

„Teško, a šta ćemo, mora se živjeti, ne može se u zemlju živ. Rastavili smo se kod benzinske u Srebrenici. On je ostao sa starijim sinom, ja mu kažem da ide u Potočare on kaže: ‘Ne smijem ja, majka, oni će mene zaklati’. I kod bukve bila zasjeda i on se oteo od ovog starijeg brata i pobjegao. Žene poslije govore, meni nisu ni govorili, da su ga vidjeli ranjenog na kamionu u Kravici“, kazala je Remzija Ibrić, Vesidova majka.

Svog oca ukopala je Dževada Karamuratović. Kaže da je bol neizdrživ, ali da je lakše jer sada ima mezar.11. jul Potočari

„Danas babu kopam, dio njegove lobanje, brata sam ukopala, teško je. Svake godine sve gore, dokad će trajati Bog zna. Zaboraviti se nikad ne može… Fali u svakom trenutku i faliće, teško je, ne mogu Vam opisati. Teško i bez brata i bez babe, nemam nigdje nikoga“, rekla je Dževada.

Raza Hrvačić brata je ukopala 2007, a muža 2016. godine. Danas je ukopala i oca.

„Nisu kompletni nijedan. Moj brat je nađen u tri grobnice, svi su ubijeni strijeljanjem, svi su iskomadani kasnije bagerima i razmiještani iz dvije u sedam grobnica. Jedino šta bih poručila drugim porodicama jeste da nekako smognu snage i da ono što je nađeno ukopaju. Danas je, mislim, najteže onima koji nisu našli ništa“, izjavila je Raza.

Više hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope i svijeta danas je u Potočarima obilježilo 23. godišnjicu stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Dženazi su prisustvovale i visoke bh. zvanice, kao i predstavnici blizu stotinu delegacija država iz cijelog svijeta.

11.jul Potočari„Svake godine sam zaista počastvovana i jako me dirne posvećenost preživjelih članova porodica žrtava, kao i prijatelja koji su toliko posvećeni da budu ovdje i da ono što se ovdje dogodilo obilježavaju na taj način da to bude put ka miru i pomirenju“, istakla je Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH.

Čedomir Jovanović jedini je političar iz Srbije koji je danas bio u Potočarima.

„Sjećanje na njih je najjasnija slika ludila koje postoji i koje nam i danas diše za vratom. I dok ne budemo imali snagu da pobijedimo činjenicu da još uvijek zlo potiskuje dobro i laž istinu ovi nišani će više činiti za mir i budućnost nego mi živi“, izjavio je medijima Čedomir Jovanović.

Na svojim rukama, sagnute glave i sa suzama u očima, rodbina i prijatelji nakon dženaze-namaza ponijeli su trideset i pet tabuta u kojima su njihovi najmiliji, koji će nakon dvadeset i tri godine konačno pronaći smiraj. Sa današnjom dženazom, ukupno je pokopano 6.610 srebreničkih žrtava, a za više od 1.000 nestalih još uvijek se traga.