Održan sastanak OO za obilježavanje 11. jula

oo prvi sastanakU prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari danas je održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje  22. godišnjice zločina nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Na sastanku je zvanično konsituisan Organizacioni odbor, imenovani su članovi odbora i formirano je 12 pododbora. Ćamil Duraković je predsjednik Odbora, potpredsjednici su Sadik Ahmetović i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

 

Predsjednik Odbora Ćamil Duraković kaže da je ove godine dosta urađeno da bi uopšte prvi sastanka i bio održan, te da su postojale određene nesuglasice.

„Ja sam izuzetno srećan što smo prevazišli sve animozitete, lične i političke, i da smo svi shvatili svima za obavezu da ovu godišnjicu provedemo onako kako je to dostojno, a to je da ukopamo identificirane žrtve i da obavimo komemoraciju“, izjavio je za UPSMedia Ćamil Duraković, predsjednik OO za obilježavanje 11. jula.

Pošto je prethodnih 14 godina Opština Srebrenica bila nosilac obilježavanja godišnjice stradanja u Srebrenici, ove godine je uvedena novost, te je prvi put izabran zamjenik predsjednika Odbora. Na to mjesto imenovan je Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

„Uvijek su načelnici opštine Srebrenica nosili ovu aktivnost, sada imamo jednu novost i, evo, prevazišli smo to i smatram da bi u najmanju ruku opština trebalo da se stavi na raspolaganje kako bi i ova godina prošla kako i treba – dostojno“, rekao je Duraković.

Prijedlog da se i ove godine Opština uključi u organizaciju obilježavanja godišnjice potekao je od Uduženja „Majke Srebrenice“.

Moj zahtjev i zahtjev mojih Majki je da opština ne može ostati po strani, da opština mora učestvovati u svemu ovome, i evo uspjeli smo i u tome“, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe“

Ove godine se obilježava 22. godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici, a na naredne dvije sjednice OO trebali bi biti poznati svi detalji ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula.