Održan posljednji sastanak OO za obilježavanje 11. jula

35 identifikovanih žrtava biće ukopano 11. jula u Memorijalnom centru Potočari. Tako je rečeno danas, na posljednjem sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula.

Preduzeće „Gradska groblja Visoko“ su od 2013. godine uključena u organizaciju i ukop stradalih Srebreničana, a danas su radnici ovog preduzeća počeli iskopavati kabure za ovogodišnji ukop.

„U ponedjeljak, 9. jula u 10 sati iz Visokog krenuće ‘Tužna povorka’ preko Ilijaša, Vogošće, Sarajevo, do Potočara, na zadnji smiraj Srebreničana“, izjavio je Kenan Karavdić, direktor preduzeća „Gradska groblja“ Visoko.

 

U nedjelju iz Nezuka kreće kolona ‘Marš mira 2018’. Plan je da u Potočarima budu dočekani 10. jula u poslijepodnevnim satima.

„Mi i ove godine očekujemo između pet i šest hiljada učesnika Marša mira, ne računajući ultramaratonce koji trče od Vukovara, i bicikliste koji idu iz Bihaća do Srebrenice. Ove godine u obilježavanje su se uključili i biciklisti koji voze iz Beča prema Srebrenici. Vjerujem da ćemo 10. jula, kada ih budemo dočekivali, imati između šest i sedam hiljada onih koji su na svoj način dali doprinos da se 11. jul ne zaboravi“, rekao je nakon sastanka Nermin Alivuković, predsjednik OO za obilježavanje 11. jula.

13. i 17. jula biće organizovane i posjete masovnim stratištima na području opština Bratunac, Srebrenica i Zvornik.

„Krećemo iz Srebrenice i Tuzle, zavisi ko odakle kreće, dolazimo u Bijelu kuću u Potočarima i dalje produžavamo na ostala stratišta: u Kravicu, Pilicu, Branu, Branjevo, Kasabu i ostala mjesta“, rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je u vrijeme ubistva imala 16, dok je najstarija imala 71 godinu.