Obilježena 24. godišnjica stradanja Srba u Skelanima

U Skelanima kod Srebrenice danas je obilježena 24. godišnjica od stradanja 69 mještana ubijenih 16. januara 1993. godine. Parastos je kod centralnog spomenika služen i za svih 305 poginulih srpskih civila i vojnika u proteklom ratu na ovom području.

Među 69 ubijenih u Skelanima 16. januara 1993. godine je i suprug Milenije Mitrović. Ona je toga dana zarobljena.

„Muža su mi zaklali, mene zarobili, davala sam dva-tri puta izjave, Naser je oslobođen, mi patimo, sama sam sada, nemam nikoga“, izjavila je danas Milenija Mitrović, čiji je muž ubijen u ovom napadu.

Preživjeli i porodice žrtava tvrde da je ovaj zločin počinila vojska iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Najmlađa žrtva bio je tada petogodišnji Aleksandar Dimitrijević. Aranđel Janjić u ovom napadu je ranjen.

„Tu na mostu sam bio ranjen, stric je poginuo pored mene i komšija Simo. Oni su nas djecu štitili da mi pređemo most. Ja sam oprostio, to nas vjera uči, i samo tako možemo živjeti“, rekao je Aranđel Janjić.

Pomen ubijenim Srbima u Skelanima odali su i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, koji su imali jasnu poruku.

„Kao i sa svakog mjesta gdje se desio zločin – zločin mora biti procesuiran. Bez procesuiranja zločina nema pomirenja. Bez pomirenja nema budućnosti u BiH i na bilo kojem drugom kraju svijeta“, izjavio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Haški tribunal oslobodio je Nasera Orića, ratnog komandanta u Srebrenici, svih optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je proces protiv njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinjena 1992. godine.