Obilježena 14. godišnjica prve dženaze u Potočarima

godisnjica 14 potocariDanas je navršeno četrnaest godina od prve dženaze žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima, kada je izvršen ukop 600 identifikovanih žrtava iz 1995. godine. Godišnjica je obilježena učenjem fatihe, polaganjem cvijeća, proučen je tevhid i klanjana je Džuma namaz.

Na današnji dan 2003. godine u Potočarima je obavljen prvi kolektivni ukop žrtava.

„Na današnji dan, na prvoj dženazi ja sam ukopala svog supruga. Mislila sam, kako godine prolaze, da će oni koji su krivi što mi svake godine ukopavamo ljude, djecu, braću 14 godisnjica potocarodobiti zaslužene kazne, a oni samo što ne dobijaju nagrade. Nek se stidi ljudski rod koji ovo dozvoli, i ja s njima, ali ja se ne stidim što se još nadam, što još imam trunčicu nade u pravednost ovog ljudskog roda, bez obzira koje su nacije, svi smo mi ljudi“, izjavila je danas Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

„Za sve zločince treba da se prvo odredi da su počinili genocid, a drugo doživotna robija. Kad vidimo jednog Muslimana, uhvate ga, kažu maltretirao tamo neke ljude. Ja sam za to da se svaki zločin osudi, ali u onolikoj mjeri u kojoj je taj zločin i počinjen. Jer svaka majka, bez obzira kako se zvala, živi da pronađe kosti svoje djece, da zločinac odgovara za počinjeni zločin, mi nismo radjali djecu da ih ubijaju“, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“.

„31. marta 2003. godine bila je prva dženaza, ja ne mogu da zaboravim nijednu, a posebno ne tu prvu, jer je moj muž ukopan tada, a juče mu je bio rođendan. Šta je moje dijete bilo krivo, šta je moj muž bio kriv, šta su sva druga djeca kriva“, rekla je Fadila Efendić iz Udruženja „Majke Srebrenice“.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj preživjelih porodica žrtava, komšija, prijatelja, predstavnici međunarodnih organizacija, nekoliko srebreničkih udruženja, kao i predstavnici lokalne vlasti.

„Greška ove zemlje i međunarodne zajednice je što nije formirala sud za ratne zločine u BiH sa više tužilaca, sa više istražilaca, i tada bi to bila ozbiljna namjera da svi oni koji dzenaza 14 potocarisu počinili zločin budu kažnjeni. Bojim se da u ovom trenutku imamo sve manje želje i sve manje onih sudskih izvršilaca koji mogu adekvatno i na pravi način otovriti predmete za svakoga koji je na bilo koji način i na bilo kojoj strani počinio zločin“, izjavio je Sadik Ahemetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

„Od samog početka zločinci nisu dobili adekvatne kazne, a neki nisu ni osuđeni. Svi oni koji su zaslužili, sa bilo koje strane, trebaju i moraju biti kažnjeni. Mi žrtve genocida, oni koji su preživjeli, nikad ne možemo biti zadovoljni, svaka kazna je mala za ono što su uradili“, stav je Hamdije Fejzića, predsjednika SO Srebrenica.

U proteklih šesnaest godina u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.504 žrtve, dok se još uvijek traga za više od dvije hiljade nestalih.

Do sada je identifikovano još 26 tijela, i oni će biti ukopani11. jula, kada će biti obilježena sedamnaesta dženaza.