Obilježena 13. Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

img_0299Na današnji dan prije trinaest godina zvanično je otvoren kompleks Memorijalnog centra u Potočarima. Tim povodom danas su u Potočarima članice udruženja srebreničkih majki, predstavnici Opštine Srebrenica, Memorijalnog centra i brojni gosti, proučili Fatihu i položili cvijeće na mezarju.

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja „Srebreničke majke“, rekla je da se osjećanja nisu promijenila i da su slična onima kao i prije trinaest godina.

„Osjećamo se tužno, osjećamo se, takoreći, napušteno, ostavljeno od svih onih koji su stavili svoj potpis i Srebrenicu proglasili zaštićenom zonom UN-a. Stavili su nas samo u čekaonicu za klaonicu i kada je došlo vrijeme, dali su nas na klanje, ubijanje, silovanje i etničko čišćenje i to im je uspjelo i to su i uradili“, izjavila je Hatidža Mehmedović i dodala: „Moramo svi dati sve od sebe da se više ne dešava to što se desilo devedesetih godina, da sva djeca imaju svoje djetinjstvo, normalno djetinjstvo, mladost koja je nepovratna i život koji nema cijenu“

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

img_0287Ovaj kompleks mora i treba biti prostor gdje će dolaziti ljudi, ne samo iz BiH, nego iz cijelog svijeta. Ovaj kompleks treba i mora biti opomena svim dobronamjernim ljudi, svim ljudima, ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu da se zločin, kakav se desio 11. Jula 1995. nigdje ne ponovi“, izjavio je Ahmetović i istovremeno izrazio zabrinutost za djecu koja su ostala iza srebreničkih žrtava. Ahmetović smatra da bi im društvo trebalo pokloniti više pažnje.

„Nažalost, nema adekvatne zaštite te djece. Nema programa ostanka te djece u BiH, odnosno njihovog uključivanja u život, zapošljavanja i zasnivanja porodica“, zaključio je Ahmetović.

Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice je otvorio bivši američki predsjednik Bil Klinton prije tačno trinaest godina kada je ukopano 107 žrtava, a danas broj ukopanih u mezarju Memorijalnog centra iznosi 6.504.