Obilježavanje u Kravici

Danas su u Kravici obilježene 24 godine od stradanja srpskih civila. U crkvi Svetog Petra i Pavla služen je parastos i prislužene su svijeće za sve žrtve, a zatim je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježje u Kravici.

Za mještane Kravice Božić 1993. godine se od najradosnijeg hrišćanskog praznika pretvorio u pravu noćnu moru. Nemilosrdno je ubijeno 49 mještana, među njima je bilo žena i djece. Pet tijela još uvijek nije pronađeno.

„Rođaka sam izgubila ne znam ni koliko, brata, tatinog brata, muža, djevera… Sa svih strana su opkolili Kravicu, teško je bilo gledati kad se kuća gubi, a ne život“, prisjetila se danas Radmila Nikolić, čijih je sedam članova porodice nastradalo na ovaj dan.

„Mnoge žrtve ovdje što su pale to su bile civilne žrtve, to su ljudi koji nisu mogli to da izbjegnu, koji nisu mogli da se sklone, nisu mogli da reaguju jer su se bili opustili, praznik je bio“, izjavio je Radenko Milanović, brat ubijenog civila.

Pored predstavnika lokalne vlasti i Boračkih organizacija regije Birač, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Boračke organizacije RS i veliki broj predstavnika nevladinih organizacija.

„Naša obaveza ostaje da ne samo na ovaj dan i ne samo jednom godišnje podsjećamo bosanskohercegovačke pravosudne organe da istraže ovaj zločin, da odgovorne privedu pravdi, bez toga na ovim prostorima nema pomirenja i bez toga nema budućnosti u BiH“, napomenuo je danas Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

U znak sjećanja na stradale položeno je cvijeće na spomen obilježje za sve Kravičane koji su nastradali 7. januara 1993.godine. Porodice su izrazile nadu da će počinioci biti kažnjeni i poručile da ne odustaju od potrage za nestalim.