Novogodišnji intervju sa ministrom Neđom Trninićem

Nedjo Trninic

Uskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Tim povodom, razgovarali smo sa ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem. S njim smo razgovarali o rezultatima u 2017. godini, o projektima koji nas čekaju u 2018: rekonstrukcija puta Drinjača-Skelani, završetak mosta „Bratoljub“, o autoputu Sarajevo-Beograd, o tituli najministra koju je nedavno ponio, koliko mu u svemu znači porodica…

Uživajte!

Gospodine Trniniću, za početak, možete li nam sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledala gledano Vašim očima, i u cijeloj Republici, a posebno mislimo na Bratunac i okolinu?

Godina na izmaku bila je veoma teška, u svakom pogledu. Ali kada se podvuče crta, ipak smo napravili pozitivne pomake. Ovo sada govorim iz pozicije Ministarstva na čijem sam čelu. U svim resorima koje pokriva Ministarstvo: u drumskom saobraćaju, željezničkom, vazdušnom, vodnom saobraćaju, napravljeni su značajni pomaci, tako da ja, kada govorimo na kraju godine o radu Ministarstva, mogu biti jako zadovoljan. Što se tiče rada lokalnog parlamenta u Bratuncu, mislim da smo takođe napravili dobrih pomaka, jako velike investicije smo realizovali, a i pokrenuli smo određene investicijske procese koji će se završavati i u narednoj godini. Znate da se u te investicije ubrajaju i novi Dom zdravlja, i sistem za navodnjavanje, i novi most. Pokrenuli smo i za sljedeću godinu planiramo rekonstrukciju puta Drinjača-Skelani, kao i izradu određene dokumentacije za obilaznicu oko Bratunca. Takođe, značajne investicije imali smo i u opštini Srebrenica, tako da sam u tom dijelu, osvrćući se čak i na svoju ulogu, jako zadovoljan.

Šta najviše lično sebi zamjerate, a koja je Vaša najveća zamjerka kada je rad parlamenta u Bratuncu u pitanju?

Ja sam izuzetno angažovan i nadam se i uvjeren sam da su mnoga pitanja koja sam planirao na početku svog mandata zapravo i ostvarena ili makar okrenuta ka ostvarenju. Ništa posebno u tom dijelu ne zamjerim, s tim što parlament u Bratuncu radi dobro, radi na vrijeme i mislim da možda u zadnjih 20 godina nikad nije bio stabilniji nego sada. Ono što smeta u Bratuncu jeste što je skupštinska većina dosta tijesna, teško se dogovara sa strankama sa kojima smo zainteresovani da proširimo većinu, sa nekim njihovim nerealnim zahtjevima koji nemaju veze sa boljitkom, za rad Parlamenta ili života u Bratuncu, ili takvih zahtjeva gdje ne možemo izaći u susret. Mi bez obzira na to nastavljamo sa radom, ja se nadam u dobrom pravcu, što se vidi i u Bratuncu po rezultatima koji su postignuti u prethodnom periodu.

Šta smatrate Vašim najvećim uspjehom u 2017. godini?

Moj najveći uspjeh i u životu, ne samo u ovoj godini, jeste moja porodica. Izuzetno sam srećan: u ovoj godini dobio sam dvoje unučadi: dobio sam unuka i unuku, tako da sam na privatnom planu izuzetno zadovoljan. To je nešto što ne mogu da poredim ni sa čim. Na poslovnom planu uradili smo masu toga, Ministarstvo, prema mojoj ocjeni, radi vrlo dobro, tako da sam zadovoljan i s te strane.

Pri jednoj od posjeta Bratuncu i Srebrenici, pomenuli ste da bi u narednoj godini trebalo početi sa rekonstrukcijom puta Drinjača-Skelani? U kojoj fazi je ovaj projekat?

Jesam, rekao sam i to je već naš plan za sljedeću godinu. Ja očekujem da će već sada, u ovom zimskom periodu, biti raspisan tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača i da će na proljeće, kad se završe procedure, početi radovi. Završena je sva projektna dokumentacija, tako da nam ostaje da jednostavno ispoštujemo proceduru javnih nabavki i mislim da će najkasnije na proljeće početi radovi na rekonstrukciji tog pravca iz dva dijela: posebno će se raditi Drinjača-Bratunac i posebno Bratunac-Skelani.

Nezaobilazna tema – most „Bratoljub“. Imali smo priliku čuti različite spekulacije o razlozima zašto most još nije završen. Šta nam Vi možete reći o tome, ko je „kriv“ što most još uvijek nije upotrebljiv?

Vi ste to dobro definisali upotrijebivši izraz „spekulacije“. Upravo se pojedine izjave u medijima tako mogu nazvati. Što se tiče Republike Srpske i Srbije, sve je odrađeno – most je napravljen, tehnički je on završen, izvršen je tehnički prijem – tako da je most kao most u redu. Sada je problem sa naše strane da se pristupi izradi zajedničkog graničnog prelaza, Republika Srpska je izvršila eksproprijaciju zemljišta, sve je isplaćeno, raspisali smo tender za prilazne puteve, izabran je najpovoljniji ponuđač, počeli su pripremni radovi, sad ovo vrijeme malo koči radove u smislu izmještanja instalacija koje se tu nalaze. Problem je u Savjetu ministara koji još uvijek nisu raščistili određene sporazume za Srbijom, već dva mjeseca Savjet ministara oklijeva sa donošenjem zahtjeva za eventualnu saglasnost da Uprava za indirektno oporezivanje, koja i upravlja graničnim prelazima, potpiše sporazum sa Ministarstvom saobraćaja i veza kako bi pristupila izgradnji tih objekata. Sporazum između Ministarstva i Uprave za indirektno Malesevic i Nedjo Trninicoporezivanje je dobio saglasnost od Pravobranilaštva RS, kao i Pravobranilaštva BiH, sad se čeka saglasnost Savjeta ministara da bi Uprava to mogla da potpiše s nama i da se pristupi izgradnji, a mora i ratifikovati sporazum između Srbije i BiH o zajedničkom graničnom prelazu. Što se tiče nas, ja sam razgovarao i sa ministricom Mihajlović, ona je spremna da potpiše takav sporazum između Srbije i BiH, ali se sada čeka saglasnost i na nivou Savjeta ministara.

Još jedna aktuelna tema – autoput Sarajevo-Beograd. Šta se dešava na ovom polju, ima li naznaka o rješenju putanje kojom bi autoput išao?

Ja mislim da su tu tenzije bespotrebno podignute, ne pričamo ni o kakvim rutama, putanjama, varijantama… Sve što je u ovom dijelu predviđeno, predviđeno je našim strateškim dokumetima i našim prostornim planovima. Stvari su definisane, a problem je što imamo tri moguće rute koje bi povezivale Koridor 5C sa Koridorom 10, tj. sa Srbijom. To je dakle brzi put od Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada, Vardišta i koja je već ušla u sveobuhvatnu mrežu za jugoistočnu Evropu kao Ruta 3, kao brzi put. Druga varijanta je autoput od Koridora 5C, od Vukosavlja, obilaznica oko Brčkog i Bijeljine, do granice sa Srbijom. Postoji i treća varijanta, zapravo, to je put koji će se raditi kad-tad, sve zavisi od naših mogućnosti, odnosno nastavka našeg puta 9. januar od Doboja, jer bi trebalo da se radi autoput od Doboja, Tuzle prema Zvorniku. Takođe, u januaru-februaru Autoputevi RS će raspisati tender za izbor za najboljeg ponuđača povodom izrade potrebne dokumentacije za brzi put od Bijeljine, preko Zvronika, Milića, preko Romanije i već pomenutom rutom do Sokoca, a onda rutom 3 prema Višegradu, nastavak dole prema Rogatici i Foči i Trebinju. Dakle, to je u planu za narednu godinu i tu se ne radi ni o kakvim varijantama, radi se o tome da su sve rute ušle u naša strateška dokumenta, i to je pitanje naših finansijskih mogućnosti šta ćemo prije početi raditi.

Nedavno ste proglašeni za naj ministra, zajedno sa ministrima Petrom Đokićem, Mektićem, Kurićem. Koliko Vam znači ova laskava titula?

Ja sve što radim u životu trudim se da radim najbolje što znam i umijem, a drago mi je ako to neko prepozna. Za mene je to bilo iznenađenje. Ne mislim da sam ja neki super ministar da bih bio proglašen za najboljeg. Ali vjerovatno onaj ko se time bavio, u ovom slučaju Evropska direkcija za izbor naj-menadžera, naj-preduzeća i ostalo, prepoznali su to i dodijelili mi to priznanje. Ne mogu reći da mi ta titula ne laska, vrlo sam počastvovan. To mi je samo podstrek za dalje uspjehe i rad. Ja to tako posmatram, ništa više, potpuno isto kao što sam do sada radio, radiću i dalje. Ako neko prepozna da je dobro, biće mi drago.

Nedjo TrninicPred nastupajuće praznike, kada ponovo u fokus dolazi porodica, a znajući da sve češće imamo potpuni prekid komunikacije između generacija, a poznato je da Vaši sinovi važe za izuzetno dobro vaspitane momke i da poštuju Vaš autoritet – da li je složna porodica ključ uspjeha u svakom smislu i šta biste poručili i roditeljima i mlađim generacijama – kako da uspješno komuniciraju?

Na početku razgovora pitali ste šta smatram najvećim uspjehom. Najveći moj uspjeh, već sam pomenuo, jeste moja porodica i unučad. Porodica koja stoji iza mene i koja mi pruža podršku, zajedno prolazimo i kroz poteškoće, i kroz radosti, i kroz eventualne tuge, koje je, hvala Bogu malo, više je onih svijetlih trenutaka.

Izuzetno sam ponosan na svoju porodicu. Izuzetno ponosan, moram ponoviti. Moji sinovi se vrlo uspješno bave privatnim biznisom, njihove firme su među najuspješnijim u Bosni i Hercegovini, porodični su ljudi, srećno oženjeni. Nažalost, Bog mi nije podario ćerke, ali imam dvije snahe koje potpuno prate našu porodicu, kao i mi njih. Svake sedmice kad dolazim kući, imamo kućni savjet, da tako kažem, sjedimo, dogovaramo se, planiramo, analiziramo šta smo uradili, planiramo buduće poteze i to funkcioniše. I vi ste rekli, i vidi se, sredina primijeti da imamo izuzetnu porodičnu saradnju, i to daje dobre rezultate.

Neka moja poruka jeste da je ključ svega uspješna porodica koja je podstrek za nove podvige.

Šta poručiti mladima? Ono što ja stalno poručujem – ženite se, formirajte porodicu i onda će sve doći. Mi smo skoro u firmi na čijem je čelu moj stariji sin povećali plate, dajemo i trinaestu platu, ali smo obezbijedili i rekli da oni momci koji nisu oženjeni imaju stimulaciju od 500 evra, mimo redovne časti koju smo i do sada imali. Za svako novoređeno dijete ponovo će imati stimulaciju, mimo zakonskih odredbi i obaveza koje postoje. Trebamo svi raditi na tome da se mladi zapošljavjau, formiraju porodice na našim prostorima i da vode kvalitetan život. Porodice je, po mom mišljenju, ključ svega.

Za kraj, čestitka našim sugrađanima povodom nastupajućih praznika.

Svakako. Svim građanima Republike Srpske, a naročito Bratunca i Srebrenice, ja nekako ne odvajam Bratunac i Srebrenicu, smatram ih za jednu teritoriju, svima želim uspješnu i srećnu 2018. godinu, onima koji nisu zaposleni želim da se zaposle, oni koji nisu oženjeni i udati da se ožene i udaju, oni koji još uvijek nemaju djece da ih dobiju, i da onda u zdravlju, sretno i zadovoljno, žive u Bratuncu i Srebrenici, i da to onda bude lijep i perspektivan život.

Gospodine Trninću, hvala Vam mnogo za izdvojeno vrijeme.

Hvala Vama.