Novica Vasić prvi stigao do Časnog krsta na Rajskoj plaži

plivanje2Danas pravoslavni vjernici proslavljaju Bogojavljenje, dan kada je Isus Hrist kršten u rijeci Jordan. Na današnji dan širom RS organizovana su takmičenja u plivanju za bjogojavljenski krst. I u Bratuncu je organizovano ovo takmičenje. Novica Vasić iz Krasanpolja pobjednik je ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

Novica Vasić već treću godinu pobjeđuje u ovoj manifestaciji. Presrećan je, kaže, što je i posljednju godinu prava da učestvuje uspio da prvi dođe do krsta.

„Nije mi bilo hladno, već treći put pobjeđujem pa sam navikao. Osjećam radost i sreću što sam i ovaj put pobjedio, kao da je to prvi put“, kaže Vasić.

Boriša Petrović je kao najmlađi učesnik današnje manifestaciji dobio i posebno priznanje i nagradu. Boriša ima 18 godina i prvi put pliva ove godine.

„Izvanredno se osjećam. Mislio sam da ću osjećati veću hladnoću, ali nije bilo tako strašno“, rekao je najmlađi učesnik.

plivanje1Iako je u Bratuncu danas bilo tri stepena ispod nule, to nije omelo organizatore, učesnike i znatiželjne građane da uveličaju manifestaciju. Na obali Drine posjetiocima je dijeljeno kuvano vino, dok su trubači upotpunili doživljaj.

Opština Bratunac je, osim 300 maraka koliko je dobio najbolji plivač, obezbijedila i po 50 maraka za ukupno 18 takmičara koji su imali hrabrosti i ljubavi da danas plivaju u hladnoj rijeci Drini.

„Ovo je osmi put da se organizuje ova manifestacija. Ove godine je bilo jako hladno, ali sve je proteklo u najboljem redu, bez bilo kakvih problema“, izjavio je za UPSMedia Slavoljub Mlađenović, jedan od organizatora.

Plivanju je prethodila liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu. Svečana litija sa nekoliko stotina građana je zatim došla do Rajske plaže, gdje je nakon molitve održano plivanje za Časni krst.