Novi smjer u SŠC Srebrenica

srebrenicaGostujući u našem radio-programu, gospodin Momčilo Cvjetinović, direktor SŠC Srebrenica, govorio je o aktivnostima srednje škole, o upisu u novu školsku godinu, ali i o novom smjeru u ovoj školi.

Nastavna godina se privodi kraju, učenici četvorogodišnjih zanimanja u sljedeći četvrtak i petak završavaju nastavne aktivnosti, a nakon toga slijede maturske obaveze.

„Naši maturanti se već uveliko pripremaju za upise na fakultete, zavisno od svojih afiniteta, i to se osjeti u posljednjih mjesec, dva, tri. Naravno, mi imamo razumijevanje kada su u pitanju njihove vannastavne aktivnosti i pripreme za upis na fakultet. Opštepoznata je stvar da je gimnazija kraljica srednih škola i tu i imamo najveći stepen upisanih željenih zanimanja, bez obzira koji poziv bio u pitanju. Naša škola, u poređenju sa školama iz susjedstva, bilježi najveći stepen upisanih željenih zanimanja u odnosu na broj učenika, a ponosni smo na činjenicu da najveći broj naših đaka i završava fakultete i to visokim prosjekom ocjena“, rekao je za UPSMedia Momčilo Cvjetinović, direktor SŠC Srebrenica.

Direktor srednje škole ističe zapažen rezultat učenika na takmičenjima.

„Ova godina nam je bila veoma uspješna, osvojili smo dva treća mjesta, iz matematike i fizike, učenice odbojkašice takođe su osvojile treće mjesto, ovih dana slijedi takmičenje iz prve pomoći, gdje smo prošle godine bili prvi na regionalnom takmičenju, a imali smo zapažen rezultat i na republičkom takmičenju, a nadamo se da će se rezultat ponoviti i ove školske godine. Na kraju krajeva, nema takmičenja sa kojeg se vratimo a da ne ostvarimo zapažene rezultate“, izjavio je Cvjetinović.

Ove godine kao novost – novi smjer. Do sada su upisivana četiri odjeljenja, ali ove godine je plan da se upiše pet odjeljenja i 124 učenika.

„Prema našem planu upisanih i dozvolama Ministarstva, mi ćemo ove godine upisati pet odjeljenja. Planom smo predvidjeli u gimnaziji jedno odjeljenje, u struci zdravstva predvidjeli smo dva odjeljenja, jedno medicinski tehničar, a drugo odjeljenje je bilo planirano kombinacija fizioterapeuta i farmaceuta, međutim, MInistarstvo nam nije odobrilo kombinaciju jer se to ne praktikuje u posljednjih nekoliko godina kada su u pitanju četvorogodišnja zanimanja, imamo i jedno odjeljenje iz oblasti hemije. Ove godine imamo i novu struku iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane, odnosno Poljoprivredni tehničar“, kaže Cvjetinović.

Već duži niz godina govori se o novom smjeru u SŠC Srebrenica, a ove godine će učenici konačno moći upisati srednju poljoprivrednu školu, a u novo odjeljenje planiran je upis 24 učenika.

„Ove godine je realizovana ideja novog odjeljenja, dobili smo od Ministarstva odobrenje, a opština ima takođe koristi jer bi se u budućnosti moglo govoriti o zamjeni pravnog fakulteta poljoprivrednim. To je neophodno jer je poljoprivreda skoro pa primarna djelatnost, svi zanmo da se ekzistencija stanovništva svodi na malinarstvo, voćarstvo, stočarstvo, sve to ima veze sa poljoprivredom, a mi smo odlučli da ponudimo roditeljima i njihovoj djeci novost u obliku poljoprivrednog smjera“, rekoa je Cvjetinović.

On kaže da, ako se bude pokazalo opravdanim i djeca budu zainteresovana za novo zanimanje, postoji mogućnost da sljedeće godine bude uveden još jedan smjer – prerada hrane.