Novi Sad poklonio srebreničkoj biblioteci 2.950 knjiga

Novi Sad poklonio knjige biblioteciDelegacija grada Novog Sada posjetila je Narodnu biblioteku u Srebrenici i tom prilikom ovoj kulturnoj ustanovi uručila poklon od 2.950 knjiga koje su prikupili novosadske kulturne ustanove i pojedinci. Među poklonjenim knjigama je veliki broj kvalitetnih naslova koji će upotpuniti knjižni fond biblioteke.

„Ovo će nam mnogo značiti. Sama činjenica da naš sadašnji knjižni fond ima između 35 i 40 hiljada knjiga, a mi smo sada dobili gotovo 3 hiljade knjiga, pa možete zamisliti koliko nam to znači. Ja želim da se u svoje lično ime, u ime radnika biblioteka i u ime članova biblioteke zahvalim gradu Novom Sadu za njihov nesvakidašnji gest“, rekla je Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke u Srebrenici

Ovo nije prvi put da novosađani sličnim akcijama pomažu institucijama u našoj državi. Nakon poplava iz 2014. godine Novi Sad je prikupio pomoć u knjigama za uništene biblioteke u Doboju, Bijeljini, Šamcu i Čelincu.

„Grad Novi Sad nastavlja da povlači i humane i humanitarne poteze, a sve za dobrobit našeg naroda, ma gdje on bio i kako živio. Prije nešto više od tri godine imao sam tu čast i zadovoljstvo da svečano predam kontingent od 16.500 knjiga za četiri biblioteke koje su devastirane u poplavama iz 2014. Ovog puta smo donijeli 2.950 knjiga koje su sakupili građani i institucije. Među najvećim donatorima su Gradska biblioteka u Novom Sadu i Biblioteka „Matice sprske“ i njima posebno zahvaljujem“, rekao je za UPSMedia zamjenik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Novi Sad poklonio knjige biblioteciGrad Novi Sad je još ranije najavio i druge vrste pomoći, a prilikom današnje posjete, obećanja su ponovljena.

„Novi Sad ima mnogo iskustva sa procesom kandidature za evropsu prestonicu kulture, budući da je Novom Sadu dodijeljena ova titula za 2021. godinu. Obećali su da će nam prenijeti sva iskustva koja imaju oko procesa kandidature. Svakako, Novi Sad i Srebrenica moraju nastaviti graditi prijateljske odnose, što je prirodno, budući da su oba grada izrazite multikulturalne sredine“, rekao je načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić.

Prilikom današnje posjete rečeno je da prikupljene knjige ne predstavljaju samo pomoć Srebrenici, nego i kulturi uopšte da se izdigne i povrati predvodničku ulogu u našem društvu.