Nove žalbe na brutalnost bratunačke policije

Novo Jelača, rođen 1990. godine, obratio se našoj redakciji, žaleći se na postupke policijskih službenika Stanice javne bezbjednosti Bratunac. Prema Jelačinim navodima, pripadnici policije su ga brutalno pretukli proteklog petka u kafe baru „Duga 2“ u Bratuncu.

jelaca1„Tu noć smo radili, bila je muzika uživo, ja sam za šankom pomagao svom drugu, prijatelju, koji je gazda tog lokala. Policija je došla i isključila muziku, jer je prošlo radno vrijeme. Kad se lokal kasnije ispraznio, mi smo izašli napolje i sjeli da popijemo piće. Bilo nam je vruće unutra. Ja sam svoje piće iznio i sjeo da pijem i onda su došli komandir i ostali policajci. Komandir me je uhvatio za ruku, zavrnuo mi je ruku. Drugi policajac mi je uzeo drugu ruku, a treći me je počeo tući. Počeli su da me tuku nogama i rukama, sve od kafića „Duga“ do policijske stanice. U policijskoj stanici su počeli da mi psuju majku i da me nazivaju mangupom, počeli su i da nas optužuju da namjerno iznosimo piće kako bismo njih provocirali. Ne znam kako ih time možemo isprovocirati. Ja tu nikad nisam radio i uopšte nisam bio konobar. Ja se uopšte nisam opirao hapšenju, ali oni su, bez obzira, prijetili da će me zadržati i da će mi napisati kaznu od hiljadu i četiri stotine maraka. Nikoga nisam tukao i vrijeđao, a nisam bio ni alkoholisan. Nisu znali šta da rade, pa su mi napisali kaznu od četiri stotine maraka, jer sam, navodno, služio alkoholisane goste poslije radnog vremena ispred kafića. Nisu mi ni izjavu uzeli. Ja sam izvadio ozljednu listu, a postoje i kamere na kojima se sve, vjerovatno, može vidjeti. Poslije sam išao da poništim nalog koji sam potpisao, jer ja nisam znao da mogu da ne potpišem. Oni su meni prijetili, govorili da to moram potpisati, ja sam se plašio da će mi staviti na teret još štošta, a plašio sam se i da će me još tući. Kad sam ja saznao da ja mogu otići na sud, tražiti vještačenje i poništiti potpisani nalog, oni su mi rekli da lažem i da me niko nije tukao. Postoje svjedoci koji su sve to vidjeli. Nije ovo prvi slučaj njihovog bahatog ponašanja. Znaju to svi u gradu, prilaze oni i mnogim drugim momcima i provociraju. Vrijeme provode jelaca2po kladionicama kockajući i alkoholišući se“, rekao nam je Novo Jelača, skoro u jednom dahu.

Navode Novo Jelače potvrđuje i Nikša Pačavra, vlasnika lokala „Duga 2“, koji napominje da se ovdje ne radi samo o brutalnom postupanju prema Jelači, nego i o odnosu policije prema njegovom lokalu.

„U kazni koja je napisana, pominje se da je Novo Jelača radnik Kafe bara Duga, što je potpuna neistina. On je jednostavno iznio tacnu sa pićem van Kafe bara Duga, pošto je unutra bila velika sparina. Stali smo za šank ispred kafića i očigledno time nekome zasmetali. Očevidac sam da su spomenuti policajci na veoma drzak i nesvakidašnji način primjenili silu prema Novi. Ja kao svjedok i Novo kao žrtva tog događaja želimo da ukažemo na metode kojima se policija koristi. Meni je smiješna i kazna koju je momak dobio. Nije mi jasno u kojem svojstvu je on zaslužio kaznu: niti je tu radnik, niti je narušavao javni jelaca3red i mir, niti se opirao hapšenju. Taj njihov upad u kafić se odigrao tako kao da se dogodilo ubistvo i nije ovo prvi put, ovo se dešava već godinu dana. Mi smo vlasnici lokala već dvadeset godina i možemo da se pohvalimo da smo možda lokal sa najmanjim brojem incidenata u Bratuncu“, govori vlasnik lokala.

Iskaz Mome Jelače kratko je potvrdio i Njegoslav Vesić iz Bratunca, koji je predmetne večeri radio kao konobar u Kafe baru „Duga 2“.

„Ja samo želim da potvrdim da je Novo Jelača u pravu i da tu noć uopšte nije služio u kafiću, te da su ga policajci krajnje bahato odveli, udarajući ga sve do stanice“, kaže Vesić.

jelaca4Nakon svega što smo čuli, kontaktirali smo i Miljana Bobara, portparola Stanice javne bezbjednosti Zvornik, koji nam je rekao da je tačno da je policija prošlog petka intervenisala u Kafe baru „Duga 2“ u Bratuncu i da je izdala jedan kazneni nalog zbog služenja alkohola vidno alkoholisanim gostima, prekoračenja radnog vremena, kao i da je na licu mjesta zatekla jednog neprijavljenog radnika, pa je o tome obavijestila nadležne inspekcijske službe. Kada su u pitanju optužbe na račun policijskih službenika zbog navodne brutalnosti, pretjerane i neosnovane upotrebe sile, portparol nam je rekao da svima koji imaju eventualne prigovore na rad policijskih službenika, na raspolaganju stoji Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i da je ova Služba dužna da ispita istinitost svih prigovora i žalbi, te da savjetuje sve koji imaju eventualne prigovore na rad policijskih službenika, svoje navode i prigovore iznesu ovoj službi.