Novak Đoković i Asmir Begović grade sportske terene u Srebrenici

Kako nezvanično saznajemo u Srebrenici bi mogla uskoro da počne izgradnja sportskih terena koje bi finansirale humanitarne organizacije „Fondacija Novak Đoković“ i „Fondacija Asmir Begović- ABF“. Nezvanične informacije do kojih smo došli govore o tome kako su u toku pregovori sa fondacijama proslavljenih sportista o početku izgradnje sportskih terena u Srebrenici. Još uvijek ne postoji zvaničan dogovor da će se tereni graditi, ali ono što je sigurno jeste da su pregovori u toku.

Fondacija Novaka Đokovića osnovana je u novembru 2007. godine od strane srpskog tenisera Novaka Đokovića, a do 29. februara 2012. godine postojala je pod imenom Novak Fond.

Od svojih najranijih dana fondacija je podržavala najrazličitije projekte, uključujući:

• Finansiranje održavanja srpskih manastira i crkava (smatranim za nacionalne i kulturno-istorijske spomenike)

• Doniranje sanitetskih vozila za kosovske zajednice zahvaćene ratom

• Finansiranje putnih troškova mladih srpskih talenata pri učešću na međunarodnim takmičenjima (teniska i muzička takmičenja)

• Pružanje finansijske podrške bolesnoj djeci u Srbiji za lječenje u inostranstvu

• Finansijska podrška djeci koja su izgubila roditelje u ratu

Bh. fudbalski  reprezentativac Asmir Begović, osnovao je svoju Fondaciju ABF 2013. godine sa ciljem  pomaganja djeci.

Cilj Fondacije ABF je prikupljanje novca i finansiranje različitih ustanova koje će pomoći djeci u oslobađanju od stresa, skloniti ih sa ulica i motivisati da se bave sportom. Begovićeva fondacija pomaže djeci u Engleskoj i BiH.

Ostaje da se vidi da li će ovi projketi biti realizovani, a u koliko se to desi nema sumnje da će Srebrenica dobiti novi i drugačiji izgled.