Ni danas nije postignut dogovor između malinara i otkupljivača

malinari i otkupljivaciKao što je najavljeno, u Bratuncu je danas održan još jedan sastanak hladnjačara i malinara, kojem je prisustvovao Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS. Međutim, malinari i otupljivači ni danas nisu postigli dogovor oko ovogodišnje otkupne cijene.

Iako je prošlo više od mjesec dana od kraja berbe maline, i dalje je glavna tema otkupna cijena. Ipak, malinari ne odustaju od svojih zahtjeva.

„Mi smo iznijeli svoj stav i u prethodnom periodu, idemo na cijenu u okruženju, a to je 2,60 KM“, stav je Dragana Đokanovića.

„Naći ćemo načina da nastavimo borbu za ovu cijenu koja je jedina realna“, kaže Ivan Stojanović.

Otkupljivači ističu da su i oni u minusu jer malina nema veliku tržišnu vrijednost u Evropi i svijetu.

„Očigledno je da cijena u izvosu ne može se nadomestiti otkupnom cijenom, jednostavno, mi smo pokušali da podignemo u otkupu 10 pfeninga, ali to je nedovoljno za proizvođače“, istakao je Ranko Živković, predstavnik hladnjače „AGRO-DR“.

Resorno ministarstvo, kažu, ne može uticati na cijene jer je malina tržišna roba, ali će pokušati korigovati cijene ovogodišnjim premijama.

„Mi ćemo u Ministarstvu da razmotrimo neke dodatne mjere koje mogu da budu ove godine aktuelne, da bi mi pomogli malinari, možda sa povećanjem te premije po kilogramu maline“, izjavio je Boris Pašalić, pomoćnik ministra.

Proizvođači kažu da troškovi prozvodnje kilograma maline koštaju oko dvije marke, a s obzirom da su hladnjačari spremni platiti 1,9 maraka po kilogramu, minus je zagarantovan, stoga ne odustaju od svojih zahtjeva.