Nermin Alivuković i Alija Tabaković: Saopštenje za javnost

srebrenicaSaopštenje za javnost zamjenika načelnika i predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nermina Alivukovića i Alije Tabakovića povodom napada na Muniru Subašić u nastavku prenosimo u cjelosti:

„Svjedoci smo, kako se približava obilježavanje 11. jula – 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica, da tenzije rastu i da upornosti na suživotu koji smo svih ovih godina gradili i izgradili neko pokušava srušiti.

Posljednji u nizu je i današnji napad na predsjednicu Udruženja majke enklava Žepa i Srebrenica, Muniru Subašić, koji se desio u Potočarima, nedaleko od Memorijalnog centra.

Svi smo svjedoci da jedino zajedno možemo graditi mir i suživot, da Srebrenici jedino što treba su radna mjesta i jaka ekonomija, a konflikti i „pokazivanje mišića“ nikome neće i ne mogu donijeti dobro.

Ovim putem se želimo obratiti građanima Srebrenice i pozvati ih da ne nasjedaju na loše podvale iz neke daleke „kuhinje“ ili na to što pojedinci svojim djelovanjem žele srušiti godina građeni suživot, da im niko nije preči od njihovog komšije i da ostanu pribrani i ograde se od onog što može narušiti međuljudske odnose i mir u našem gradu.

Pozivam Međunarodnu zajednicu, Visokog predstavnika i politički vrh da svoj fokus vrate na Srebrenicu u punom kapacitetu i daju svoj doprinos u izgradnji suživota, jačanju ekonomije i sigurne Srebrenice.

Pozivamo istražne organe da ispitaju okolnosti oko napada na majku Muniru Subašić, pronađu počinioca i eventualnog nalogodavca, te da učine sve i spriječe da se u periodu obilježavanja 22. godišnjice genocida ne dešavaju ovakvi ili slični incidenti, jer sa sigurnošću možemo reći da ovakva dešavanja nisu put kojim žele ići građani Srebrenice.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica                                                     Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica

Nermin Alivuković                                                                                       Alija Tabaković“