Nema evidentiranih slučajeva oboljelih od morbila u Srebrenici i Bratuncu

MorbileNakon što su potvrđena tri povezana slučaja oboljelih od morbila na području Istočnog Sarajeva, proglašena je epidemija. Vođeni informacijom da su i u našoj okolini, u Vlasenici, evidentirani slučajevi oboljenja, provjerili smo u Domovima zdravlja u Srebrenici i Bratuncu kakva je situacija u Srebrenici i Bratuncu.

Kako su nas informisali ljekari, u Bratuncu i Srebrenici nema nijedan evidentiran slučaj oboljenja od morbila.

„Za sada, hvala Bogu, nema nijedan prijavljen slučaj ovog oboljenja. Ovim putem bih pozvao sve da, ukoliko osjete bilo koji od simptoma, odmah se jave svom ljekaru“, izjavio je za UPSMedia iz Doma zdravlja Srebrenica dr Nermin Džanić, ljekar opšte prakse.

Isto nam je potvrdio i dr Aleksandar Vasić iz Doma zdravlja Bratunac – za sada ni u Bratuncu nema oboljelih od morbila.

Prema podacima nadležnih institucija, dosad je od morbila u RS oboljelo pet osoba. Početkom marta pacijenti iz Vlasenice i Istočnog Sarajeva bili su prvi oboljeli. U FBiH je od početka godine prijavljeno sedam slučejava morbila.

“Jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom. Neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru i potrebno je da se svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima domova zdravlja”, rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Morbili (male boginje) je virusno, veoma zarazno oboljenje, koje se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospica.

Virus u organizam ulazi preko disajnih puteva, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe, a nakon 7-14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma.

„Simptomi mogu biti u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita, te simptoma kao što su kašalj i grlobolja. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice. On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete“, rekao nam je dr Džanić.

Osip je pjegast, sitan i crven, po njegovom izbijanju temperatura se obično spušta na normalu. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju.

U slučaju morbila mogu se javiti ozbiljne komplikacije poput encefalitisa, upale pluća ili panencefalitisa koji je neizliječiv i završava smrću.

Epidemije morbila ili ospica zabilježene su i u nekoliko evropskih zemalja, predstavljajući tako rizik za širenje i održavanje prijenosa ove bolesti u područjima s osjetljivom populacijom pa tako i u BiH. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, najveći broj slučajeva morbila u 2017. godini registrovan je u Rumuniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, a od oktobra prošle godine zabilježen je i porast broja oboljelih od morbila na Kosovu, u Makedoniji i Srbiji, gdje je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva.