Neispravna voda u područnim školama u Srebrenici

voda_001Ponovo je pokrenuta priča o neispravnoj vodi u osnovnoj školi u Srebrenici, tačnije u područnim školama u Osatu, Osmačama i Sućeskoj. Kako nam je potvrđeno, u vodi u školama je prisutna bakterija Escherichia coli.

 

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica potvrdio nam je informaciju da je na adresu škole stiglo obavještenje o higijenskoj neispravnosti vode u tri područne škole.

„Stiglo nam je obavještenje o neispravnosti vode u školama, na nama je sada da obavjestimo djecu da tu vodu ne smiju piti, ali bez saradnje Opštine škola ne može sama riješiti ovaj problem, pogotovo što su to seoski vodovodi, vjerovatno da i cijela sela u Osatu i Osmačama imaju takvu vodu, samim tim i problematika je veća“, izjavio je Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica.

Bakterija može izazvati brojne probleme ukoliko se i ruke operu vodom u kojoj je prisutna.

„Djeca operu ruke tom vodom, poslije toga diraju nos, oči, i to predstavlja ulazni put za određenu infekciju, i samim tim može dovesti do ozbiljnijih problema, tako da bi tu vodu što prije trebalo riješiti da ne bi došlo do određenih infektivnih epidemija. Čak je, koliko god apsurdno zvučalo, bezbjednije da djeca uopšte ne peru ruke nego da ih peru vodom u kojoj je prisutna pomenuta bakterija“, rekao je ranije za UPSMedia doktor Nermin Džanić, ljekar opšte prakse.

Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ već je ranije upozoravalo javnost na neispravnu vodu u Sućeskoj, te činjenicu da djeca već deset godina donose vodu za piće, jer je u ovu školu još 2007. godine stiglo obavještenje o higijenskoj neispravnosti vode.

Da li je aktuelna priča rezultat toga, ne znamo, pitamo se samo hoće li djeca u područnim školama dobiti svoje pravo na čistu vodu, da li će konačno oprati ruke u ispravnoj vodi, da ne govorimo o tome hoće li se napiti čiste vode u školi?