Narodna biblioteka Srebrenica i ove godine obilježava Dječiju sedmicu

Narodna biblioteka SrebrenicaNarodna biblioteka Srebrenica trinaestu godinu održava kreativne radionice “Dječija nedjelja u biblioteci“ u okviru obilježavanja međunarodnog prava djece.

Ovogodišnje održavanje radionica biće u periodu od 2. do 6. oktobra 2017. godine, a kao gosti i učesnici radionica pozvani su mališani starije grupe iz Dječijeg vrtića „Poletarac“ Srebrenica, kao i učenici l i ll razreda „Prve osnovne škole“ Srebrenica, Područne škole iz Potočara i OŠ „Kosta Todorović“ iz Skelana.

Radionice u Srebrenici će se održavati pet dana u prostorijama Dječijeg odjeljenja, u periodu od 9.30 do 11 časova, u saradnji sa predstavnicima organizacije Crea Thera International iz Srebrenice i opštinom Srebrenica, koja je obezbijedila prevoz za djecu iz Potočara. Područno odjeljenje Biblioteke u Slekanima će takođe biti domaćin najmlađim sugrađanima koji vrtić i školu pohađaju u Skelanima.

Pored druženja sa djecom kroz zajednički rad, djeca se ujedno upoznaju i sa bibliotekom kao institucijom. Upoznaju se sa radom biblioteke, knjigama koje mogu pronaći na policama Dječijeg odjeljenja, njihovim pravima ali i obavezama koje kao čitaoci imaju prema knjizi, a sve u cilju približavanja biblioteke djeci i pokušaju da se kroz kasnije svakodnevno druženje stvori čitalačka navika i njeguje ljubav prema pisanoj riječi.

Prilikom boravka u biblioteci djeca će posjetiti i Muzejsku zbirku Narodne biblioteke Srebrenica i imati priliku da pogledaju eksponate ali i novu postavku –„Osaćansku sobu“ – dio etnološke postavke Muzejske zbirke.

Program „Dječije nedjelje u Biblioteci“ za 2017. godinu je:

2. oktobar 2017. – učenici prvog razreda „Prve osnovne škole“ Srebrenica

3. oktobar 2017. – učenici drugog razreda „Prve osnovne škole“ Srebrenica

4.oktobar 2017. – djeca starije grupe Dječijeg vrtića „Poletarac“ Srebrenica i Igraonice „Drugarstvo“ iz Potočara

5. oktobar 2017. – učenici prvog razreda Područne škole Potočari

6. oktobar 2017. – učenici drugog razreda Područne škole Potočari