Nabujala Drina oštetila konstrukciju novog mosta

Ministarka Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić posjetili su gradilište mosta „Bratoljub“ zbog oštećenja koje je nastalo nadolaženjem Drine.

Nabujala Drina oštetila je konstrukciju mosta, a bujica je srušila skelu i dio konstrukcije na nosećem stubu. Procjenjuje se da je šteta od 300.000 do 400.000 evra.

Vlada Srbije formiraće komisiju koja će ispitati da li je hidroelektrana Bajina Bašta mimo dogovora i bez upozorenja pustila veću količinu vode.

„Najava koja je došla ljudima koji ovdje rade jeste da će za dva dana biti visok vodostaj, a voda je puštena dva dana ranije“, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Radovi na nosećem stubu biće obustavljeni, a najavljeni završtak radova na fizičkom premoštavanju rijeke Drine do kraja godine biće pomjeren.

„Sigurno je da se kasni, sigurno je da je šteta ogromna, a oni koji su odgovorni to će i da plate“, izjavila je Mihajlovićeva.

Očekuje se da će u narednim danima Zajednička radna grupa Srpske i Srbije obići teren na kojem će biti građen carinski terminal i pristupne saobraćajnice.

„U narednom periodu treba da se dogovorimo oko još nekih tehničkih pitanja u vezi sa graničnim prelazom, odnosno da li će eventualno doći do nekih novih uslova ili propisa koji se postavljaju oko zajedničkog graničnog prelaza „, kazao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Podsjetimo, izgradnja novog mosta koji će povezivati Bratunac i susjednu Ljuboviju počela je 20. oktobra 2015. godine, a rok za završetak izgradnje je 23 mjeseca, što znači da do 20. septembra 2017. godine most treba da bude izgrađen, a granični prelaz spreman za korištenje.