Na 19. sjednici SO Bratunac raspravljano o 37 tačaka dnevnog reda

Na 19. redovnoj sjednici SO Bratunac raspravljano je o 37 tačaka dnevnog reda. Neke od najzanimljivijih su bile usvajanje Plana kapitalnih investicija, Izvještaja o realizaciji budzeta za 2015. godinu.

“Danas je usvojen je plan kapitalnih investicija za 2016. godinu. Opština Bratunac planira realizaciju 12 projekata čija je ukupna vrijednost 55 miliona konvertibilnih maraka. Ovi projekti se realizuju u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Srbije i

medjunarodnim organizacijama. Neki od ovih projekata su započeli i trenutno su u toku a neki će trajati i u toku sledeće godine. Tu prije svega mislim na izgradnju mosta i sistema za navodnjavanje na cijeloj teritoriji opštine. Ovo je prvi put u istoriji da imamo ovoliki broj projekata u jednoj godini”, rekao je Nedeljko Mladjenović, načelnik opštine Bratunac.

Ovakvi projekti mogu samo donijeti dobro ne samo za Bratunac već i regiju, prije svega zbog radnih mjesta koje se otvaraju. Neki od investitora su već prepoznali potencijal novog mosta koji će spojiti Bratunac i Ljuboviju i odlučili da investiraju u ovoj opštini.

“To pokazuje i to što su u toku prošle godine i ove, kada je počela izgradnja mosta, mnogo investitora došlo i interesovalo se za ulaganje na našoj opštini. Mi smo donijeli, kao jedna od rijetkih opština, inicijativu o donošenju pravilnika o dodjeli zemljišta i objekata koji će doprinjeti razvoju opštine. Evo, Češka kompanije je već završila u Bratuncu izgradnju fabrike peleta čija je vrijednost izmedju 7 i 8 miliona evra. U toku je probna proizvodnja a u toku ovog mjeseca imaćemo i svečano otvaranje. Zbog obnovljivih izvora energije i podsticaja koje njihova država daje za investicije u drugim zemljama već su obezbjedili sredstva od dodatnih 7 miliona evra za izgradnju energane. Oni bi izvršili kompletno investiranje a kasnije bi to preduzeće prešlo u nadležnost našem komunalnom preduzeću uz odredjenu maržu. Opština će biti suvlasnik tog preduzeća a cijenu grijanja će odredjivati Skupština opštine Bratunac.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o realizaciji budzeta za prošlu godinu.

“Opština Bratunac nema nikakvih problema što se tiče izvršenja budzeta. Čak šta više mi trenutno imamo potraživanja po osnovu eksploatacije drvnih sortimenata, 200 hiljada konvertibilnih maraka i od povrata PDV-a po osnovu izgradnje vodovodne mreže, 150 hiljada konvertibilnih maraka, tako da će ova sredstva biti uskoro na raspolaganju i rasporedjena na kapitalne investicije”, kaže Nedeljko Mladjenović.

Na ovoj sjednici je usvojen prijedlog Komisije o imenovanju direktora JU Narodna biblioteka Bratunac, Slavoljuba Mladjenovića, a odbijeni su prijedlozi o imenovanju Jadranke Magazin na mjesto direktorice JU Dječije obdanište “Radost” i Svijetlane Vulić na mjesto direktorice JU Dom kulture Bratunac.

Takodje je usvojena i Odluka o visini boravišne takse u iznosu od 1km na teritoriji opštine Bratunac za 2016. godinu.