MUP RS spriječio polaganje cvijeća u Gornjim Potočarima

Udruženje gradjana Istočna alternativa danas je organizovalo polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća na tri lokacije u Srebrenici na kojima su u periodu od 1992. do 1995. godine zatvarani i ubijani srpski civili i zarobljeni vojnici. Odavanje počasti ubijenim organizovano je ispred stare zgrade policijske stanice u Srebrenici i ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici. Pored ove dvije lokacije planirano je da se posjeti i objekat „Pilićarnik“, koji se nalazi u neposrednoj blizini kuće Nasera Orića u Gornjim Potočarima, a koji je u toku rata služio kao logor.

Medjutim, pripadnici MUP-a Republike Srpske su spriječili prolazak grupe koja je namjeravala da položi cvijeće, već u Potočarima.

„Pripadnici MUP-a RS su zaustavili i vratili ovu grupu iz bezbjednosnih razloga i najvažnije u cijeloj ovoj situaciji je da je sve proteklo u miru i da nije bilo incidenata“, kratko je prokomentarisala Aleksandra Simojlović, portparol MUP-a RS.

Današnji dogadjaj je organizovalo Udruženje gradjana Istočna alternativa a predsjednik ove organizacije Vojin Pavlović je izrazio nezadovoljstvo jer je policija spriječila prolazak u Potočarima.

„Prema informacijama koje smo dobili grupa Bošnjaka se spremala da spriječi polaganje cvijeća. Siguran sam da ćemo sledeće godine uspjeti da udjemo u Potočare makar snosili posledice. Zakon je za sve isti i ako mogu majke Srebrenice da udju na privatni posjed u Kravici onda možemo i mi ovdje u Potočarima“, rekao je Pavlović.

Cio dogadjaj je prošao bez incidenata.