Minja Subota i dalje oduševljava djecu

minja subota u srebreniciU okviru manifestacije „Dani Srebrenice“, pred učenicima Prve Osnovne škole u Srebrenici, poznati televizijski autor i dečji kompozitor Minja Subota, poznat po kultnoj emisiji „Muzički tobogan“, odigrao je predstavu „Djeca su ukras svijeta“.

Minja Subota je cijeli svoj život posvetio najmlađima, odnosno stvaralaštvu za djecu. I danas, nakon toliko godina rada, s podjednakim žarom osvaja srca onih zbog kojih se živi, a to su svakako najmlađi i najslađi. Interesovalo nas je kako on sa lakoćom uspijeva ostvariti kontakt s njima, navodeći ih da pokažu svoju kreativnost.

„Ja gde god dođem, kao da sam došao u porodicu. Pošto su, ili roditelji ili deca, u stvari, odrasli uz moje pesme, ovi mališani rastu i zbog svega toga, ja morm da kažem da sam ja srećan čovjek. Dođem, zapevamo svi zajedno i eto raspoloženja pravog i veselja i radosti“, rekao je za početak našeg razgovora Minja Subota.

Minja kaže da se kroz život bavio mnogim stvarima, ali da mu je rad sa djecom uvijek bio na prvom mjestu, jer, prosto, klinci i klinceze su mu ušli u krv, zato za sebe često kažeminja subota sa djecom da će zahvaljujući njima i sam biti vječiti klinac.

„Poklonili smo im ove pesme. Kad smo ih stvarali samo smo želeli da to budu lepe pesme da ih deca prihvate, ali nismo bili baš sigurni, bili smo mladi i danas smo mi svi jako srećni ljudi i, eto, stvorili smo neku dečiju literaturu uz koju oni mogu da se raduju i da rastu“, kaže Minja Subota.

Široj javnosti je manje poznato da je Minja Subota, između ostalog, i inženjer elektrotehnike, ali i veliki ljubitelj fotografije i da je za ovu vrstu umjetnosti dobio brojne nagrade.

„Ja fotografiju volim, napravio sam baš posljednjih godina dosta izložbi. Moja tema su deca sveta. Potovao sam po celom svetu, kontinentima, fotografisao sam decu. I to je velika ljubav: fotografija, ali te sve fotografije, svaka je priča, svaka fotografija može da ispriča priču“, priča Minja.

„Muzički tobogan“ u njegovom srcu zauzima posebno mjesto. U ovoj, svojevremeno veoma popularnoj emisiji, brojne muzičke zvijezde današnjice doživjele su svoje prve susrete sa tv kamerama.

minja subota srebrenica„Mislim da smo mi to radili sa lakoćom i sa velikim zadovoljstvom. Ja kao autor, samo bih hteo da vam kažem da sam hteo da stvorim jednu seriju koja će biti igra, poezija, muzika i muzička takmičenja (pokrivalica) Ja sam video da stvaranje za decu je vredna stvar i to me povuklo da dizajniram muzički tobogan“, rekao je Minja Subota.

U vrijeme Muzičkog tobogana bilo je bolje i lakše biti dijete, kaže naš sagovornik.

„Nekako smo živeli u jednoj plemenitijoj i humanijoj sredini i tako smo i odrastali. Kad se govori i o pravima deteta: potpisali smo konvencije, zalažemo se za prava deteta, ne učestvuju u političkom životu, ne zlostavlja ih niko itd. Ali, kad su me pitali kakva su bila prava deteta onda, iako nije bilo konvencija, onda sam ja morao pošteno da kažem: pa bila su, u stvari, bolja“, kaže ovaj vrsni poznavalac djece i njihove duše.

Minja Subota, inženjer, kompozitor, književnik, televizijski autor i, prije svega, prijatelj djece, iako u osmoj deceniji života, još plijeni svojom dječijom dušom i energijom.