Minisatarke Mihajlović i Golić obišle radove na izgradnji novog mosta

Ministarka za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić i Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastructure u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović, u društvu načelnika opština Bratunac i Ljubovija obišli su danas radove na izgradnji novog mosta izmedju ove dvije opštine.

Radovi su započeti u oktobru 2015. godine a ministrice su se složile da se radovi odvijaju očekivanim tokom.

Do sada je završeno 7 od 8 nosećih stubova i još je ostao srednji, glavni stub, koji se lije na licu mjesta, a trećina radova i na tom stubu je već završena.

„Kada se spoje ove dvije strane, što će se desiti u novembru ove godine, ljudi iz ove dvije opštine su mogli, uz svoje legitimacije, da koriste most. Medjutim, mi nismo uspjeli da napravimo papirološke sporazume sa Vijećem ministara BiH. Od aprila radimo na dva sporazuma, od aprila šaljemo nacrte sporazuma ali ništa. Ja kao resorni ministar pokušavam da razgovaram sa resornim ministrom u Vijeću ministara ali komunikacija ne postoji. Na sve moje pozive ministar ne odgovara“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije i istakla da je ovo jedan od kapitalnih projekata za Srbiju i da se izgradnja mosta finansira iz budzeta Republike Srbije.

Ministarka Mihajlović je istakla da je Vlada Srbije izvršila sve obaveze i da ne postoje razlozi za ovakvo ponašanje.

Stari most koji spaja ove dvije opštine nije predvidjen za teretni saobraćaj zbog čega regija Birač trpi veliku štetu jer privrednici i poljoprivrednici iz ovog kraja moraju da koriste druge prelaze koji su udaljeni i po 100 kilometara.

„Zajedno sa kolegom, Ministrom saobraćaja i veza u Vladi RS, Nedjom Trninićem, informisaću Vladu Republike Srpske. Problemi koji postoje se tiču tačne lokacije graničnog prelaza i obezbjedjivanja sredstava u narednom budzetu Državne granične službe za realizaciju ovog prelaza. Drugi problem koji postoji se tiče kategorizacije ovog graničnog prelaza jer ovaj most neće biti samo za laka vozila već i za teretni saobraćaj“, rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i istakla da još uvjek nije podnjet zahtjev za izdavanje gradjevinske dozvole za izgradnju zajedničkog terminal kao ni zahtjev o kategorizaciji ovog prelaza.

Sve obaveze oko pristupnih puteva i ekpropiracije zemljišta na lijevoj obali Drine su završene i ispunjeni su svi uslovi da se završetkom mosta isti spoji na regionalni put.