Međunarodni dan tolerancije: Izvedena predstava „Pozdravi nekog“

U izvedbi amaterskog pozorišta „Milica Topalović“, u sali Doma kulture u Bratuncu odigrana je predstava „Pozdravi nekog“.

Rađena je po motivima istoimenog djela Budimira Nešića i Vesne Ognjenović, predstava je odigrana u okviru obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. Organizator događaja bila je koalicija „Zajedno za toleranciju“

Ulaz na predstavu bio je besplatan, a sala Doma kulture bila je prepuna uglavnom djece, ali bilo je i odraslih ljudi koji su izdvojili sat vremena da odgledaju predstavu iz koje svi možemo mnogo naučiti.

„Meni se jako dopala predstava. Izašla sam ranije sa posla da bih pružila podršku našem amaterskom pozorištu, ali se nisam pokajala. Iako se govorilo o dosta osjetljivoj temi – ostavljenoj i napuštenoj djeci, sve je to tako fino upakovano, ja sam oduševljena“, izjavila je poslije predstave Marija Ilić.

„Meni je bilo veoma lijepo, malo sam i plakala kada je djevojčica u predstavi plakala“, rekla nam je Ivana, jedna od najmlađih gledalaca predstave.

U sklopu obilježavanja Dana tolerancije, Koalicija je u centru grada sugrađanima dijelila besplatan čaj i kolače uz poruku da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osjećanja i uvjerenja.

Koaliciju “Zajedno za toleranciju” čini pet udruženja (“Maja” Kravica, “Jadar” Konjević Polje, “Glogovka” Glogova, “Forum žena” Bratunac, “Priroda” Bratunac) i oni rade na sprječavanju i osudi incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i promovišu suživot, toleranciju i pomirenje.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu sa Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16. novembra 1995. godine. Ovo je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.