Masovna uginuća ovaca u selu Daljegošta

Na teritoriji opštine Srebrenica u selu Daljegošta za nekoliko posljednjih dana uginulo je više od deset ovaca u nekoliko domaćinstava. S obzirom na to da je ovo stočarski kraj, mještani strahuju za svoju egzistenciju. Iako su obavijestili nadležne ustanove, još uvijek nisu dobili informaciju o kakvom oboljenju se radi. Veterinarska inspekcija još nije otkrila uzrok masovnog uginuća, a seljani pretpostavljaju da je uzrok svemu bolest ovaca pod imenom „plavi jezik“.

„Prije 15 dana ja sam primijetio promjene na ovcama, pozvao sam našeg veterinara iz Skelana. On je došao, dao je injekcije, ali to ništa nije pomoglo. Poslije sam pozvao srebreničkog veterinarskog inspektora, došao je, i nakon dva dana mi je javio da nema potrebe da se vadi krv jer nije ‘plavi jezik’ već neki virus i neće potrajati i tako se završilo, ovce mi umiru, ovo je treće grlo što mi je uginulo, imam još tri bolesne ovce koje su odvojene od stada“, izjavio je Hasan Beganović, jedan od vlasnika stada koje je pogodila ova tragedija.

Kako kaže, oni odvajaju oboljele ovce od stada jer ne znaju kako se bolest prenosi, niti da li bolest ima uticaja i na ljude, a prvi simptomi bolesti javljaju se do sedam dana prije uginuća.

„Prvo ovce ne mogu da pasu, glava im natekne i nakon 5-6 dana počinje da im ide pjena na usta, škripe zubima, teško se kreću i na kraju uginu“, kaže Hasan Beganović.

Odmah u susjednom zaseoku, Vladan Maksimović ima iste probleme, jer se i u njegovom stadu nepoznata bolest pojavila prije 20 dana.

„Ovo je bolest koja do sada nije vladala na ovim prostorima u stadima. Poslije intervencija veterinara, rezultati se nisu pokazali i pored veterinarskih službi da nas utješe da se ne radi ni o čemu opasnom, da je to neki prolazni virus, međutim. Ovo više nije problem, ovo nije oboljenje, ovo je tragedija“, rekao je Vladan Maksimović.

Stoku u domaćinstvu njegovog bratanca takođe je zahvatila ista bolest.

„Od mojih 65 ovaca, uginulo mi je tri komada, a imam još 12 oboljelih. U drugim selima ima takođe uginulih i oboljelih, svuda je kritično“, rekao je Žiko Maksimović.

Veterinarski inspektor opštine Srebrenica nam je saopštio da od veterinara očekuje uzorke krvi koji će biti poslati na analizu i nakon koje će se znati pravi uzrok epidemije, ali zvaničnu potvrdu ovih navoda nismo uspjeli dobiti.