Malinari ponovo protestovali u Bratuncu

Protest malinara u BratuncuUdruženje malinara „Vilamet“ koje okuplja malinare iz Srebrenice, Milića i Bratunca organizovalo je protest zbog niske otkupne cijene ovog voća. Malinari tvrde da su pokradeni od strane hladnjačara i otkupljivača jer isplaćuju 1,9 maraka po kilogramu, a oni zahtijevaju da cijena maline bude 2,5 KM.

Senad Jusić se prije nekoliko godina vratio u Potočare iz Holandije i odlučio da se počne baviti uzgojem maline. Uložio je dosta novca, međutim, nije urodilo plodom.

„Na ovaj način uništavamo ono što smo godinama pokušavali ovdje da sagradimo i smatram lično da ovo nije realna cijena koja je trenutno u opticaju“, rekao je Senad Jusić.

Goran Ostojić je invalid, jedini izvor primanja mu je malinarstvo, a ove godine, kaže, cijena maline ugrožava muMalinari protest u Bratuncu egzistenciju.

„Malinarstvo mi je jedini izvor prihoda, ne primam nikakvu socijalnu pomoć, a izgleda da sad ni od malinarstva ne mogu živjeti. Ovo je katastrofa! Koliko porodica ima da žive od ovoga i sad im je ekzistencija ugrožena“, istakao je vidno uznemiren Goran Ostojić.

Malinari su ove godine prevareni i pokradeni, kažu, a upravo zahvaljujući malinarstvu izdržava cijelu porodicu.

„Ako platiš radnika, berača koji ti pomaže, on hoće dvije marke od gajbe, a ja kao proizvođač imam pet maraka od gajbe, njemu dam pola za branje, a gdje je kopanje četiri-pet puta, gdje su preparati, gdje je rezidba“, rekao je Dragan Vučetić.

„Ja nemam čovjeka, imam bolesnog, invalida, sama radim, sama održavam maline, po marku i trideset su mi otplatili malinu, i šta ja da radim, kako da živim“, pita se Zorka Jokić.

Ljubisa Alempic protest malinara„Ovdje smo uništeni totalno, ne samo porodica nego cijele familije, u odnosu na prošlu godinu, mi smo totalno uništeni“, stav je Radenka Ilića.

Malinari su već jednom protestovali, imali su nekoliko sastanaka i sa lokalnim vlastima, ali i sa predstavnicima resornog ministarstva. Pošto ništa od navedenog nije urodilo plodom, malinari nastavljaju borbu.

„Naše udruženje sigurno neće stati sa svojom borbom za prava poljoprivrednih proizvođača, mi ćemo sigurno sa opštinama i sa ministarstvom naći način da se odupremo ovakvom stavu hladnjačara, tako da vjerujemo da ćemo uspjeti u našim ciljevima“, kaže Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“.

Malinari Srednjeg Podrinja u budućnosti najavljuju bojkot hladnjača koje malinu budu isplatili manje od 2,5 KM, jer je, kažu, izvozna cijena višestruko veća. Oni takođe zahtijevaju da Ministarstvo poveća premije, a lokalna vlast da da podsticaje za svaki kilogram maline.